Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace 6/2005: Jak se dělá dobro

12. 12. 2005
[Sedmá generace] -


Světlo světa spatřilo poslední letošní číslo společensko ekologického časopisu Sedmá generace. Nápad na předvánoční téma vznikl trochu prvoplánově. Co jiného si většina lidí s tímto obdobím spojuje víc než právě darování; a třeba i v tom nejširším slova smyslu? Nechtěli jsme však jen nahánět vodu na mlýn nejrůznějším neziskovým organizacím a poukazovat na těžkopádnou obnovu desítky let dušené tradice české filantropie a dárcovství. Spíš nám šlo o jiný pohled, jenž se v záři celebrit showbyznysu hrající na city občanů často poněkud ztrácí z hledáčků médií.

Opravdu koupí jogurtu podpoříme nemocné děti? Opravdu naše peníze pomůžou ohrožené přírodě? Opravdu stačí jeden podpis a boj s chudobou třetího světa nabere jiný směr? Žádný jednoduchý návod, jak se proplést v džungli natažených rukou, však ze Sedmé generace nevypadne. I pro dárcovství platí staré známé: dvakrát měř a jednou řež. Poslední letošní číslo nabízí alespoň jeden z možných metrů.

Poslední letošní Drobnohled si vzal na mušku politické pozadí francouzských jaderných testů, příliš drahé banány za super nízkou cenu, napjatou situaci kolem neustále se zvyšujících cen ropy v souvislosti s ničivými hurikány či strategii Evropské unie ohledně geneticky modifikovaných organismů.

Zahrada nabízí recenzi dvou českých dokumentů: Zdroje Martina Marečka a Kamenolomu Božího Břetislava Rychlíka. Představuje magickou sílu hor tak, jak se promítla do tvorby celých generací umělců. Přibližuje takzvaný Land art, o kterém se vedou spory, zda se jedná o vášnivou vzpouru proti konvenčnímu galerijnímu umění pro umění, nebo o ekokýč. Listuje v nové knize Terezy Brdečkové Nebezpečí, jaké je tvé jméno?

Názory přinášejí rozhovor s francouzským sedlákem-rebelem José Bovéem, jenž proti genetickým technologiím a globalizaci protestuje skutečně radikálním způsobem. Komentář Barbory Černušákové zase odpovídá na otázku, proč Live 8 nemohl poslat chudobu na smetiště dějin.

Bonbónkem předvánoční Sedmé generace je bezesporu rozhovor s předním českým katolickým intelektuálem, knězem a univerzitním profesorem v jedné osobě, Tomášem Halíkem.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz