Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Týden pro broumovské stodoly - potřetí nebo poprvé?

17. 9. 2002 - PRAHA [Econnect]

V roce 1999, kdy se pomalu začínala rozbíhat aktivita občanských iniciativ na Broumovsku, došlo - během projektu mapování drobných sakrálních staveb v krajině - k řadě neformálních přátelských uměleckých setkání v místních kostelech. Zde vznikla myšlenka zpřístupnit tyto kostely lidem - ať už místním či návštěvníkům odjinud - a oživit je konáním nejrůznějších koncertů a vystoupení. Malý neformální tým připravil bohatý program a v létě 2000 proběhl první ročník Týdne pro broumovské kostely.

Akce byla od počátku zamýšlena jako dobrovolnická, a to jak ze strany organizátorů, tak ze strany vystupujících umělců. Zájem o ní byl - jak mezi diváky, tak vystupujícími - překvapivě velký. Při svém druhém ročníku v roce 2001 se akce rozrostla, často probíhalo více akcí paralelně nebo za sebou následovala odpolední, večerní a noční představení. Přibylo také alternativnějších akcí a došlo ke zvýšenému zájmu médií. Česká televize o Týdnu natočila dokument, který byl v říjnu téhož roku odvysílán v programu Náš venkov.

Některá umělecká vystoupení ovšem vzbudila nevoli místního vikáře, který - mimo jiné - znemožnil konání dalšího ročníku tím, že broumovské kostely k tomuto účelu neposkytl (přitom naprostá většina těchto historicky i duchovně cenných památek je již delší dobu uzavřena a nezadržitelně chátrá). Přes opakované snahy organizátorů se nepodařilo tento jeho postoj změnit.

Proto byl další ročník naplánován jako alternativa k alternativě, tedy jako Týden pro broumovské stodoly. Šlo především o udržení kontinuity tradice kulturního programu, ale také o poukázání na důležité broumovské profánní prostory a dominanty. Vedle čistě uměleckých akcí (hlavně hudba a divadlo) našich i zahraničních umělců přibyly různé terénní přednášky a výklady přímo v krajině či venkovské zástavbě. Celý týden tak dostal další dimenzi "prosotoru", ačkoliv se bohužel - z důvodu špatného počasí - nekonal noční výstup na Hvězdu, který byl vrcholem loňského ročníku.

Týden se stal kondenzovanou a ukázkovou součástí Broumovského Bystření 2002 - série koncertů, uměleckých workshopů, veřejných seminářů z oblasti užitého umění, historie, památkové péče, dokumentace a revitalizace kulturního dědictví, krajinářství a ekologie, nejrůznějších přednášek i dalších akcí, které na Broumovsku probíhají od konce června až do závěru září.


Pavel Hlavatý

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Pavel Hlavatý

Nezávislý novinář věnující se kultuře, občanské společnosti, venkovu, ekologii a spiritualitě

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz