Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V pátek nás čeká Den bez aut

17. 9. 2002 - PRAHA [Econnect]

Na letošní 20. září byl vyhlášen již desátý ročník mezinárodního Dne bez aut. Již od včerejšího dne až do neděle 22. září v desítkách českých a moravských měst proběhne u této příležitosti řada veřejných akcí. Jednou z aktivit měst v tyto dny bude i jízda městskou hromadnou dopravou zdarma, jinde zase proběhnou veřejné cyklojízdy. Přestože Den bez aut letos našel podporu i u politiků a řada měst se k akci postavila i přes záplavy vstřícně, objevily se v průběhu příprav i nemilé komplikace.

Jízdy zdarma se v pátek cestující dočkají například v Berouně, Bystřici nad Pernštejnem, Jablonci nad Nisou, Liberci, Prostějově a ve Velkém Meziříčí. V neděli pak ještě v Hodoníně, Hlučíně, Třebíči a v olomouckých tramvajích. "Přestože se na přípravách negativně promítly letošní záplavy, nakonec to dopadlo dobře a podařilo se udržet loňský velký zájem o tuto akci," domnívá se Miroslav Patrik z Dětí Země, které každoročně Den bez aut v České republice koordinuje.

Poněkud skeptičtěji se již Miroslav Patrik vyjádřil o průběhu příprav na Den bez aut v hlavním městě Moravy - Brně. "Je opravdu smutné, že vedení druhého největšího města se tváří, že Den bez aut neexistuje. Brněnští radní sice loni vyslovili s akcí souhlas, ale letos už ani to ne," zklamaně konstatuje koordinátor akce.

Odmítavý postoj brněnských radních zřejmě zapůsobil i na vedení městské části Brno - střed, která schválila vysoký poplatek za pořádání třídenní ekologické výstavy před obchodním domem Centrum a následně zakázala 7. ročník cyklistické jízdy městem. "Cyklistická jízda městem je nejčastější způsob, jak se v řadě měst ke Dni bez aut jeho organizátoři připojují. Proto vůbec nechápu, že v Brně se po tolika letech dostáváme na bod nula," okomentoval rozhodnutí městské části Brno střed Miroslav Patrik.

Naopak velmi vstřícně se zachovali partneři Dne bez aut. Například České dráhy opět vylepují plakáty na třech tisícovkách nádraží a umožnily velkou propagaci v časopisu ČD pro Vás. Rovněž města sdružená v Národní síti Zdravých měst ČR nezahálejí a dvacet z nich pořádají nejrůznější akce. Důležitý je ale i zájem kolem stovky organizátorů v padesátce měst, kteří připravili konkrétní akce jako k jsou cyklistické jízdy, výstavy, dětské soutěže, besedy o dopravě, koncerty apod.

Součástí Dne bez aut je i výzva "Nechte auto doma!", k níž se lze do 20. září připojit na www.detizeme.cz/denbezaut. V současné době ji podpořilo téměř čtyři sta signatářů, kteří se veřejně zavázali, že v pátek nepojedou autem. Z politiků jsou mezi nimi již tři senátoři a čtyři poslanci. "Stejně jako loni mě těší velký zájem občanů Chrudimy, kteří tvoří třetinu z celkového počtu," uvedl Patrik.

Z členů vlády aktivní zájem o Den bez aut dosud projevili ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který spolu se zástupcem Evropské komise v ČR Ramirem Cibriánem v neděli 22. září přijede vlakem do Českých Budějovic, a ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský, který ve stejný den zase navštíví Kroměříž. V obou městech proběhnou akce v rámci Evropského týdne mobility, stejně jako v Hlučíně, Hodoníně, Olomouci a ve Vsetíně.


Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz