Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na pomoc obětem povodní nasbírala Charita 25 miliónů korun

5. 9. 2002 -, Econnect

Sdružení Česká katolická charita (SČKCH) se podařilo do konce srpna nashromáždit na svém povodňovém kontě 25 miliónů korun. Významnou část více jak jedenáct miliónů korun darovali na pomoc postiženým povodněmi drobní dárci a tuzemské firmy. Podobnou částku charita získala díky pomoci zahraničních sdružení. "Solidarita zahraničních partnerů je obrovská," pochvaluje si generální sekretář SČKCH Jaroslav Kopřiva. Díky určitě patří i České spořitelně, jež ze svého konta přispěla jedním milionem korun.

Kopřiva je za finanční dary ze zahraniční velmi vděčný. "Například prostřednictvím německé Charity jsme dostali od spolkové vlády dvě stě tisíc Eur. Španělská Charita a americká Catholic Relief Service každá věnovaly padesát tisíc dolarů. Z Tchaj-wanu přišlo deset tisíc dolarů, přispěla ale také například Charita Gruzie nebo diecézní Charita z italského Bolzana," vyjmenovává zahraniční dárce Kopřiva.

Hodnotnou aktivitu vyvinula například i polská, slovenská a chorvatská Charita, které pořádají celonárodní sbírky na pomoc postiženým. "Kromě finančních darů si ale velmi vážíme i dobrovolníků, které například vyslala do pražského Karlína chorvatská Charita. Na pomoc přijeli i mladí lidé z křesťanského centra z polského Lublinu a mnozí jiní," dodává Kopřiva.

Charita značnou finanční částku získala také ze sbírek do kasiček. Nejvíce peněz se tímto způsobem podařilo získat v olomoucké arcidiecézi. Získaných 306 tisíc korun poputují na pomoc do jižních Čech. Peníze z ostatních kasiček přispějí na obnovu Plzeňska a Litoměřicka.

SČKCH založila i finanční sbírku na kontě u České spořitelny Praha 1 369-369369369/0800, variabilní symbol 906.

A jaké plány má Charita do budoucnosti? Především je tím dlouhodobá pomoc obětem povodní. V každé zasažené diecézi vzniká tým v čele s koordinátorem povodňové pomoci. Těm nejpotřebnějším, zejména lidem tělesně postiženým, starým, osamělým matká s více dětmi a podobně bude Charita pomáhat s rekonstrukcí či stavbou jejich obydlí nebo vybuduje s obcemi a dalšími organizacemi domy pokojného stáří či nájemní domy

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz