Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

WWF: Původní pralesy končí v záchodech evropských spotřebitelů

9. 12. 2005
Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva. [WWF/Econnect] -


Hlavní výrobci papírových hygienických potřeb nenabízí evropským zákazníkům dostatečné množství recyklovaného toaletního papíru, papírových ručníků a ubrousků. Výrobci musí být také více zodpovědní při vyhledávání zdrojů dřeva pro své produkty. Tato fakta uvádí ve své nové zprávě Světový fond pro ochranu přírody (WWF).

Podle WWF je to jasný důkaz zbytečného ničení původních pralesů v době, kdy jsou ohroženy po celém světě. Studie analyzovala praxi pěti největších evropských výrobců papírových hygienických potřeb - Procter and Gamble, SCA, Kimberly Clark, Metsa Tissue a Georgia Pacific – kteří dohromady zásobují zhruba 70% evropského trhu.

Experti zjistili, že většina hygienických produktů, které tyto společnosti prodávají evropským spotřebitelům, obsahuje znepokojivě nízkou úroveň recyklovaných vláken.

Místo toho společnosti používají materiál té nejvyšší kvality, který získávají v lesích a plantážích po celém světě, včetně Latinské Ameriky, Kanady, Spojených států, Jižní Afriky, Ruska, Asie a Evropy, a který končí jako odpad, aniž by si toho spotřebitelé byli vědomí.

Obrat evropského trhu s papírovými hygienickými potřebami činí ročně zhruba 8, 5 miliardy euro ročně a tvoří 26% globální spotřeby těchto produktů, přičemž každý Evropan jich spotřebuje 13 kg – tedy zhruba 22 miliard rolí toaletního papíru.

“Zhruba 270 tisíc stromů každý den jsou v podstatě spláchnuty do záchoda nebo skončí jako odpad na skládkách. Lesní porosty jsou tak znehodnoceny, přičemž to není ani nezbytně nutné,“ řekl Duncan Pollard, koordinátor Evropského programu na ochranu lesů WWF. „Výrobci musí využívat více recyklovaných vláken ve svých produktech, neboť tak bude zničeno menší množství stromů.“

Podle WWF jsou toaletní papír a papírové ručníky v kancelářích, školách a hotelích vyráběny obvykle z recyklovaných vláken. Není tedy důvod, aby tomu bylo jinak u produktů, které se prodávají v supermarketech.

Výrobci tvrdí, že obchodní řetězce většinou chtějí nerecyklované produkty, protože si je žádají jejich zákazníci.

“Spotřebitelé si neuvědomují, že mohou ohrožovat světové pralesy, když jdou do koupelny,“říká Pollard. „Není přitom vůbec pravda, že recyklované hygienické potřeby nejsou velmi kvalitní. Kromě toho lidé stejně používají recyklované produkty, pokud nejsou zrovna doma.“

Podle WWF musí také společnosti lépe informovat své zákazníky o recyklovaném obsahu svých produktů. Používání recyklačních symbolů na obalech produktů je často pro spotřebitele závadějící, neboť se často vztahují pouze k papírovému obalu, nikoliv produktu samotnému.

WWF doporučuje, aby zákazníci vyhledávali a žádali recyklované produkty, které v současnosti nabízí pět hlavních výrobců, a také produkty menších společností, které se snaží zaplnit poptávku po recyklovaných produktech na trhu. Zákazníci by také měli žádat obchody a supermarkety, aby nabízely recyklované papírové hygienické potřeby.

Zpráva také varuje, že v mnoha zemích, odkud se dováží kvalitní dřevo, se stále lesy využívají trvale neudržitelným způsobem, dřevo se těží ilegálně a dochází zde ke konfliktům o půdu.

Podle WWF zatím výrobci slibují, že budou zjišťovat odkud pochází dříví používané pro jejich produkty, avšak dosud pouze SCA Tissue přijala efektivní opatření, která mají zamezit využívání stromů, které nebyly pokáceny legálně či v souladu s trvale udržitelným rozvojem.

Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz