Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bezdomovci se vzděláním

30. 8. 2002 - LONDÝN [BBC]

Charitativní organizace Crisis zjistila, že je mezi bezdomovci je překvapivě mnoho lidí s univerzitními tituly nebo maturitou, tedy lidí, kteří by teoreticky na ulici nebo v útulcích přespávat nemuseli.

Podle organizace Crisis - Krize - se jedná o důkaz, že vzdělání samo o sobě není lékem na chudobu a že kvalifikace člověka neochrání před situací, kdy přijde o domov a začne se vzdalovat "normální" společnosti.

Ze 150 anglických bezdomovců dokončila určitý stupeň vzdělání téměř polovina - 47 procent, z nichž 48 procent ukončila základní vzdělání, 16 procent složila maturitu, 15 vystudovalo vysokou školu a 13 procent má určitou kvalifikaci.

Průzkum také ukazuje, že 85 procent dotázaných mělo v minulosti zaměstnání.

Mezi hlavní důvody, proč se ocitli bez domova patří rozpad rodiny, závislost na drogách nebo alkoholu či duševní porucha. Při průzkumu si to pracovníci charity ověřili v bezdomoveckých ubytovnách v několika anglických městech - Londýně, Birminghamu, Manchesteru, Canterbury and Portsmouthu.

Z ulic do útulků

Na ulicích totiž žije mnohem méně bezdomovců před dvěma lety. Přispělo k tomu razantní opatření vlády, která investovala do ubytování lidí bez domova desetimiliony.

Objevila se i obvinění, že se bezdomovcům vyhrožovalo zatčením, pokud nepřijmou provizorní střechu nad hlavou. To ale vládní agentura na pomoc bezdomovcům popírá a odmítá i obvinění, že se vláda snaží bezdomovce jen "uklidit" bez toho, aby jejich situaci řešila.

Bezdomovecká vládní agentura tvrdí, že když už jsou bezdomovci podchyceni, odborníci jim pomůžou od závislosti na alkoholu, psychických a emocionálních problémů.

Její ředitelka Louise Caseyová je přesvědčena, že se miliony liber od daňových poplatníků, které se dávají na přeškolení, na další vzdělávání bezdomovců, se musí nějak projevit, že většina z nich už na chodníku neskončí.

Začarovaný kruh

Jenže průzkum nevládní organizace Crisis ukazuje, že před ztrátou životních jistot lidi vzdělání neochrání. Její vedoucí Shaks Ghoshová si myslí, že vláda i ty zlepšené poměry ještě přikrášluje a že se časem znovu ocitne na ulici 40 procent bezdomovců.

"Jen proto, že nejsou vidět, neznamená, že jsou z osobní krize venku," upozorňuje Shaks Ghoshová.

Organizace Crisis také odhaduje, že lidí bez domova je více než 400 000, jak uvádějí vládní statistiky. Existují podle ní "skrytí bezdomovci", kteří si najdou dočasné bydlení v hostelech nebo přespávají určitý čas u přátel na pohovce, ale bez vyhlídky na vlastní bydlení.

Ceny nemovitostí jsou totiž v posledních letech v Británii tak vysoké, že si je mnohdy nemůžou dovolit ani ti, co najdou průměrně placenou práci, a najít práci je pro bezdomovce nelehký úkol.

Zaměstnavatelé mají totiž většinou vůči těmto lidem předsudky a raději je odmítnou.


Redakce BBC

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz