Econnect - zpravodajství

Tiskové zprávy

Fakulta tropického zemědělství se připojuje ke kampani Meatless Monday, každé pondělí bude bez masa

28.11.2018 - Praha (Česká zemědělská univerzita ) - Jsme si vědomi toho, jak významný je vliv stravování na životní prostředí? Fakulta tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze ano, a proto si minulý týden odhlasovala připojení ke globální kampani Meatless Monday.

To, co již delší dobu tušíme ve vztahu k nadužívání přírodních zdrojů a nadměrné spotřebě, potvrdila i nedávná studie publikovaná v časopise Nature. Studie konstatuje, že současný globální potravinový systém a strava založená na konzumaci masa a živočišných produktů je jednou z hlavních příčin klimatické změny, ztráty biodiverzity, kontaminace zdrojů pitné vody a změny ve využívání půdy. Studie doporučuje výrazně snížit konzumaci masa, o 75–90 % a ostatních živočišných produktů o 60 %. „Současným životním stylem překračujeme hranice globálních ekosystémů, je tedy nejvyšší čas začít se učit být zodpovědným spotřebitelem a zamyslet se nad tím, co můžeme sami udělat proto, abychom zmírnili negativní dopady na životní prostředí,” říká děkan Fakulty tropického zemědělství docent Jan Banout.

Živočišná produkce je zásadní přispěvatel k celosvětové environmentální degradaci a klimatické změně. Navíc živočišný průmysl emituje obrovské množství skleníkových plynů, dokonce více než veškerá světová doprava dohromady.

Poslední suchá léta v ČR nám ukázala, že klimatická změna není pojmem, který se nás netýká, ale že může i nám v ekonomicky vyspělé Evropě nepříjemně ovlivnit životy. „A i to je jeden z důvodů, proč jsme se jako fakulta připojili k Meatless Monday a zaměstnanci se zavázali k tomu, že během pracovní doby nebudou konzumovat masné produkty,” dodává doc. Banout.

Změnit způsob našeho stravování a omezit konzumaci masa a masných výrobků je jedním z nejúčinnějších kroků, jak pozitivně ovlivnit běh věcí. Cílem celosvětové kampaně Meatless Monday (Pondělí bez masa) je upozornit na to, jak zásadní vliv má naše každodenní rozhodování o tom, co budeme a nebudeme konzumovat ve vztahu ke kvalitě a zachování životního prostředí ve kterém žijeme.


Grafická verze tohoto článku