Econnect - zpravodajství

Tiskové zprávy

Osmá sezona Plzeňských farmářských trhů startuje již tuto sobotu!

23.3.2017 - PLZEŇ (ENVIC, občanské sdružení ) - Tuto sobotu (25. března) se letos poprvé sejdou milovníci fajnového. Začínají totiž Plzeňské farmářské trhy. Zhruba padesátka prodejců toho nejlepšího jídla, jaké produkují české farmy, pekařství, uzenářství, nabídne své pochoutky plzeňské veřejnosti. Trhy začínají v 8 hodin a končí ve 12 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC.

Plzeň žije jídlem
Plzeňské farmářské trhy budou i v letošním roce pořádány ve 14denním intervalu - od 25. března až do 16. prosince každou sudou sobotu. Termíny Plzeňských farmářských trhů v roce 2016: 25.3., 8.4., 22.4., 6.5., 20.5., 3.6., 17.6., 1.7., 15.7., 29.7., 12.8., 26.8. 9.9., 23.9., 7.10., 14.10., 21.10., 4.11., 18.11., 2.12., 16.12. Farmářské trhy zůstávají na náměstí Republiky v Plzni. Začínat se bude vždy v 8 a končit ve 12 hodin.
Cílem sdružení ENVIC (pořadatel Plzeňských farmářských trhů) bylo a je, vytvářet prostor a podmínky pro prodej prvotřídních, tuzemských sezónních potravin. „Nechystáme v pořádání Plzeňských farmářských trhů žádnou revoluci. Držíme se svých zásad – důsledný výběr prodejců – výrobců, vytváření příjemné atmosféry, oživování centra města Plzně, podpora lokální ekonomiky, nabídka skutečného poctivého jídla. Přesto v letošním roce přivítáme několik nových prodejců. Ti doplní stávající sortiment o další zajímavé produkty od šikovných sýrařů, uzenářů, pekařů ...“, vysvětluje Tomáš Popp koordinátor Plzeňských farmářských trhů z občanského sdružení ENVIC.

Město Plzeň drží palce...
Plzeňské farmářské trhy podporuje také primátor města Plzně Martin Zrzavecký. „Miluju skvělé jídlo. Pokud pochází z našeho regionu a můžu ho koupit přímo od výrobců, pěstitelů na farmářském trhu, je to úžasné. Plzeňské farmářské trhy mají vysokou kvalitu a směle se řadí mezi nejlepší farmářské trhy v celé republice. Kultura nezahrnuje jen výstavy, koncerty..., ale také jídlo. To stojí v samém středu naší kultury. Proto jsem moc rád, že díky Plzeňským farmářským trhům stravovací kulturu posouváme zase o něco výš. Díky patří farmářům, pořadatelům i zákazníkům trhů“, uvedl primátor Martin Zrzavecký. Podpora od města Plzně a od Městského obvodu Plzeň 3 je pro pořádání Plzeňských farmářských trhů zásadní. „Děkujeme vedení MO Plzeň 3 za spolupráci při vyřizování všech potřebných formalit. Pan starosta (Radoslav Neubauer) i pan místostarosta (Radoslav Škarda) trhům fandí a velmi nám pomohli“, říká Popp.
Jídlo jak má být
Na prvním Plzeňském farmářském trhu v se představí již tradiční, ale i noví prodejci. Pekaři ze tří pekáren – Pekařství Jílek, pekařství Zídek a Dobřanské pekařství napečou křupavé pečivo. Vynikající koláče a kávu připraví i Anděl Station z Plzně. Čerstvé i zpracované ryby budou pocházet z CHKO Český les. Maso a báječné uzeniny nachystají tito uzenáři a chovatelé – Angusfarm ze Soběsuk, farma Zelený, jatky Vojenice, Matějka z Letin, Plzák ze Dřevěné, Zelený z Drouhavče a Kaiser. Zvěřinové speciality bude grilovat pan Bubeníček z Úněšova. Jablečné mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov a Úherská moštárna. Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice, z farmy U řeky (Stříbro) nebo ze z Částkova. Ani „Čerstvá pasta“ vyráběná v Karlových Varech nebude na těchto farmářských trzích chybět. Také koření od Davídka provoní náměstí Republiky. Prodávat se budou i bylinky, sazenice a kořenová zelenina - Mlýn Podhora, Josef chobot, byliny Fröhlich, paní Vočadlová... Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.


Grafická verze tohoto článku