Obsah

Úvodem

1. Stručný popis systému ochrany spotřebitele v ČR

2. Spotřebitelské informace

2. 1. Členění informací podle jejich obsahu

2.2. Rozdělení informací podle toho, kde jsou uváděny

2. 3. Rozdělení informací podle původce informace

3. Poskytování informací spotřebitelům

3. 1. Povinné poskytování informací

3.1.1. Obecná povinnost informovat spotřebitele

3.1.2. Povinnost informovat o vybraných skupinách výrobků

3. 2. Informování spotřebitelů o nadstandardních výrobcích na základě dobrovolné aktivity výrobců

3.2.1. Národní program označování výrobků "Ekologicky šetrný výrobek"

3.2.2. Produkt ekologického zemědělství "Bio"

3.2.3. Cena ČR za jakost a ochranní známka "Czech made"

3.2.4. Systémy jakosti

3.3. Dobrovolné závazky

3.3.1. Institut "dobrovolných dohod"

3.3.2. Etické kodexy (reklamy, mezinárodního obchodu s chemickými látkami apod.)

4. Právo spotřebitele na informace v EU

4.1. Regulace reklamy

4.2. Označování výrobků

4.2.1. Vyznačování cen

4.2.2. Ekologická ochranná známka (ekolabeling)

4.2.3. Energetické štítkování

4.2.4. Nebezpečné chemické látky

4.2.5. Tabákové výrobky

4.2.6. Potraviny

4.2.7. Léčiva

4.2.8. Kosmetika

4.2.9. Hračky

4.2.10. Textilní výrobky

4.2.11. Obaly, obalové odpady

5. Vývoj poskytování informací spotřebitelům v ČR

5. 1. Připravovaná posílení práva spotřebitele na informace

5.1.1. Odpovědnost za vady výrobků

5.1.2. Energetické štítkování domácích spotřebičů

5.1.3. Označování geneticky modifikovaných organismů

5.2. Postavení organizací na ochranu spotřebitele v ČR

5.2.1. Postavení organizací na ochranu spotřebitele a jejich právní nástroje v obchodním právu

5.2.2. Postavení organizací na ochranu spotřebitele a jejich právní nástroje ve správním právu

5.2.3. Nové možnosti účasti spotřebitelských organizací na rozhodování

6. Několik úvah o budoucím vývoji poskytování spotřebitelských informací

Seznam použité literatury

Kontakty na vybrané spotřebitelské a ekologické organizace

Příloha č. 1: Ethical production and consumption on the World Wide Web

Příloha č. 2: Genetické modifikace - Dobrou chuť - ale k čemu?


Tuto stránku připravil
Tomáš Opatřil