Program Právo na informace

Od minulé rekapitulace (Bulletin EPCE duben 2000) se udála řada pozitivních akcí jak v oblasti přípravy Integrovaného registru znečisťování (IRZ = PRTR) v České republice pod společným zákonem IPPC/PRTR tak i v přípravě mezinárodního "protokolu" o PRTR pod Aarhuskou úmluvou. Nadace podporuje několik menších projektů Dětí Země, BEZK, EPS a ČSŽP, které se naší priority PRTR na tuzemském i mezinárodním poli týkají. Vedlejší aktivitou Programu je i podpora spotřebitelsko-ekologické koalice, která se od června formuje v Poradním Spotřebitelském Výboru při MPO ČR.

Nadace sekretariátem mezinárodního "protokolu" o integrovaném registru PRTR …..

Od produktivního únorového jednání expertů pracovní skupiny Aarhuské úmluvy pro registr PRTR jsme připravili novou Internetovou stránku www.ecn.cz/prtr-tf obsahující i všechny získané odpovědi z 23 zemí regionu EHK OSN (UIN.ECE) a připravili první prototyp archivu dokumentů na CD pro 2. jednání signatářských zemí Aarhuské úmluvy v Dubrovníku. V květnu po diskusi s komisařkou EU pro životní prostředí Margot Walströmovou nám její odpovědi pomohly následně obhajovat větší rozsah českého PRTR při zachování kompatibility českého IRZ/PRTR s méně dokonalým ale povinným systémem EPER (European Pollutant Emission Register). Červnový seminář o PRTR v REC Szentendre byl regionální "generálkou" na jednání v Dubrovníku. Nevládní pre-konference ústící v "NGO Dubrovnickou deklaraci" a kolektivní práce vládních a nevládních členů české delegace MŽP na vlastním 2. jednání signatářů byla korunována úspěchem. Česká republika získala politickou odporu většiny zemí a byla schválena příprava mezinárodního závazného "protokolu" o PRTR, který má být předložen ke schválení konferenci ministrů v Kijevě v roce 2002. Nadace bude podle dohody s MŽP vést sekretariát této více politické pracovní skupiny (prosím rozlišujte politickou PRTR Working Group a expertní Task Force bez mandátu) V září jsme popularizovali registr PRTR mezi hygieniky na mezinárodní konferenci Agriculture and Health v Modré u Bratislavy a následně na konferenci EIA v Praze. V říjnu se konal druhý seminář REC k PRTR s návaznou diskusí sekretariátem UN.ECE vybraných expertů o možném tvaru "protokolu PRTR". Zatím posledními propagačními akcemi pro PRTR Working Group byli dopisy na IFCS a aktivní vystoupení na konferenci "Chemicals under the Spotlight" v Kodani. (všem zájemcům o bezpečnost chemikálií v našem životě doporučuji navštívit stránky www.fbr.cz a odebírat zpravodaj Chemware www.fbr.dk/chemware a pro kritiky "konferenční turistiky" uvádím, že naše mezinárodní diplomacie byla hrazena ze zdrojů mimo Nadaci). O aktuálním stavu ratifikace a implementace Aarhuské úmluvy se můžete dozvědět 5.12. od 16 hod. na pravidelné diskusi STUŽ na Novotného lávce 5, Praha 1.

Konec komise PRTR - nový zákon IRZ..

Komise MZP pro PRTR ukončila letos v dubnu po 3 letech svoji činnost (neuspěla na MŽP v prosazení samostatného zákona ale připravila řadu použitelných technických podkladů) a nevládní odborníci PRTR musí zatím pokračovat v osvětě a prosazování kvalitního PRTR jinými formami v rámci procesování zákona IPPC/IRZ. Velkou příležitostí je, že Nadace v menší pracovní skupině připravuje pro MŽP pro zákon IPPC/IRZ vyhlášku o Integrovaném registru znečišťování IRZ, která má být v polovině listopadu ve vnitřním připomínkovém řízení a po vypořádání připomínek v prosinci by mohla být diskutována veřejně. Zákon IPPC/IRZ by měl jít na jaře 2001 do vlády a po schválení parlamentem v roce 2002 by měl od 1.1.2003registr IRZ (PRTR) sbírat integrovaná data.

Spotřebitelská problematika v rámci programu Právo na informace

Program Právo na informace podporuje komunikaci a strategickou spolupráci spotřebitelských a ekologických poraden. Ondřej Velek a Milada Podpěrová jako zástupci ekologických poraden se zúčastnili v červnu setkání nového Spotřebitelského poradního výboru (SPV) při Ministerstvu průmyslu a obchodu, aby usnadnili následný oficiální vstup Sítě ekologických poraden STEP do SPV a pomohli upevňovat eko-spotřebitelskou koalici. Říjnová valná hromada STEP schválila oficiálně přihlášení do SPV, ke kterému by mělo dojít na jednání SPV pravděpodobně v polovině prosince. Pozitivní je zájem "Poradny" Zeleného Kruhu o práci koalice a SPV. Akční plán k ekologickou spotřebě v úřadech by měla rozvinout Agentura pro ekologicky šetrné výrobky využitím nového usnesení vlády č. 720/2000 ze dne 19. července o podpoře odbytu ekologických výrobků.

Ondřej Velek (ondrej.velek@ecn.cz)

Milada Podpěrová (milada.podperova@ecn.cz )

www.ecn.cz/PRTR-TF ( nová stránka Aarhuského PRTR)