INFORMAČNÍ BULLETIN č. 15

(leden - březen 2000)

Tři roky programu Právo na informace - co nového a jak dál?

Malá bilance po poločase: od dubna 1997 prostředky PHARE,WWF, UNED-UK, MŽP ČR a REC ve výši 1 650 000 pomohly 30 malým projektům např. k přípravě a implementaci zákona 123/98 a 106/99, pomáhají procesu implementace a ratifikace Aarhuské úmluvy a přípravy zákona o integrovaném registru znečišťování IRZ/PRTR, slouží rozvoji GIS a WWW technologií pro zveřejňování informací o znečištění a katalyzují diskusi o kvalitě informací pro spotřebitele (viz http://www.ecn.cz/RTK/projekty.htm). Z Programu byly a jsou financovány i náklady činnosti kanceláře Programu, různých iniciačních jednání a služeb i činnost sekretariátu pracovní skupiny "Aarhuského PRTR".

Počátek roku 2000 byl pro Program intenzivní. Nadace Partnerství jako sekretariát PRTR Task Force pořádala s MŽP ve dnech 15.-16. 1. 2000 schůzku expertů a 21-23.února organizovala první setkání zástupců 30 signatářských zemí Aarhské úmluvy v Průhonicích. Toto větší užitečné setkání zástupců vlád a nevládních organizací připravilo relativně progresivní dokument / doporučení pro 2. jednání delegátu signatářských zemí Aarhuské úmluvy 3-5 července v Dubrovníku. Sekretariát PRTR TF umístil oficiální dokumenty s vyhodnocením cca 18 zaslaných národních dotazníků na novou stránku www.ecn.cz/PRTR-TF. Během dubna a května Nadace s MŽP připravuje pro Dubrovník archiv dokumentů o PRTR a podpůrné presentace o "nejlepší praxi" zpřístupňování informací o znečistění jako jsou GIS/WWW presentace vytvořené pro servery PRTR v USA, Kanadě, Velké Británii, v nevládní síti IHEAL (www.iheal.org) i na českých serverech (např. ČEÚ http://plumbum.ceu.cz/REZZO).

Co nového v českém integrovaném registru znečištění IRZ (PRTR)? Počátkem roku Nadace rozeslala významným partnerům (MŽP, MPO, poslanci) přes 50 kopií tzv.pozičního dokumentu "Proč potřebujeme integrovaný registr znečištění PRTR?" připraveného v NGO Foru PRTR a 30. března Plzeňská ekologická nadace zveřejnila na tiskové konferenci v Plzni nevládní návrh zákona PRTR (www.ecn.cz/PRTR). Přes avizované ukončení práce komise PRTR (ustavené pod tlakem NGO v roce 1997) budou pokračovat iniciativní práce Nadace, MŽP a ČEÚ na Integrovaném registru znečišťování IRZ (PRTR), vyhlášky IRZ/PRTR pod zákonem o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC/PRTR), jehož věcný záměr by měl být podle legislativního plánu předložen vládě v květnu 2000. Novou synergickou iniciativou Dětí Země je projekt k omezování Persistentních organických polutantů (POPs). Růst kapacity Programu v GIS/WWW aplikacích jsou i diplomové práce studentů VOŠIS na prvé zveřejnění informací o pokutách ČIŽP za porušování zákonů konkrétními podniky v roce 1998 (www.cizp.cz).

Na společném semináři UEP, Nadace, ČSŽP a MŽP dne 7. března k implementaci prvého pilíře Aarhuské úmluvy podal Jiří Stach aktuální informace o vytváření a distribuci cca 90 kusů informačního prototypu CD/WWW, Jiří Šíma a Jiří Černý s Aquatestu informovali o projektu PHARE k naplnění Meta Informačního Systému (MIS) pro MZP, Jaroslav Šolc informoval o práci Pražského IS na IMIP (www.monet.cz) a Kateřina Helebrandtová o nových Internetových stránkách MŽP (www.env.cz).

Jak dál? Poradní sbor Programu (Monika Šatavová, Eva Kružíková, Jan Činčera, Jiří Dlouhý, Zuzana Drhová, Petr Hlobil, Miroslav Šuta, Petr Kužvart) na svém březnovém jednání doporučil Správní radě Nadace rozšířit záběr Programu na nová témata (nad rámec specializovaných projektů PRTR financovaných z WWF). Budoucí fundrasing Nadace by měl být orientován i do oblastí projektů pro zlepšení informací pro spotřebitele, zlepšení účasti veřejnosti v rozhodovacích procesech, růstu technické kapacity NGOs v oblasti GIS a WWW technologií, přípravy integrované elektronické ročenky MŽP/ČEU/ČIZP a projektů pro partnerství státní správy, NGOs a menších podniků v lokalitě.

V roce 2000/2001 Program RTK/PRTR může podpořit vaše menší projekty z oblasti Integrovaného registru znečistění IRZ/PRTR/IPPC.

Ing. Ondřej Velek, ondrej.velek@ecn.cz, Milada Podpěrová, milada.podperova@ecn.cz

Nadace Partnerství, Krátká 26, 100 00 Praha 10 Tel/fax: 781 67 27, http://www.ecn.cz/rtk