Pouze text - only text Econnect Zpravodajstv Informan servis pro NNO
- Kalend akc; Prce v NNO; Katalog odkaz; Tmata TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajstv
pro registrovan uivatele pro novine pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajstv ze VECH oblast ivotn prosted Lidsk prva Sociln oblast Gender Regionln rozvoj Kultura Obansk sektor Internet
- -
Zpravodajstv - ve
zpravodajstvi.ecn.cz > NNO a vysok politika > Komente a vahy
-
-
zprvy
Komente
Tiskov zprvy

Komentáře a úvahy

Najdete zde delší úvahy a příspěvky vztahující se jak k dění ve Straně zelených, tak k tématu NNO a vysoká politika obecně. Prvním impulsem se stal článek Pavla France z Ekologického právního servisu – „O škodlivosti zelené ekologické politiky“. Na tento text reagoval Karel Jech a Dušan Lužný, komentáře Jakuba Patočky a Daniela Vondrouše jsou samostatnými příspěvky.

Uvítáme také Vaše úvahy a komentáře delšího rozsahu. V případě zájmu kontaktujte správce webu.

Vztah NNO ke státní a politické moci
Pavel Černý - Ekologický právní servis
8. 10. 2003 - Podrobně zpracovaný pohled Ekologického právního servisu na problematiku propojování a vztahu NNO a politiky. Materiál zpracovaný pro Valnou hromadu Zeleného kruhu v říjnu 2003.
Strany a neziskový sektor
Petr Anderle - Občanské noviny
6. 5. 2003 - Ondyno jsem si v listárně posledního březnového čísla Reflexu s potěšením přečetl na konci dopisu jednoho čtenáře tuto větu: „Slušná společnost si nevládní organizace pěstuje…“ Podepsala by se pod tento názor většina občanů? Převládá toto mínění například i v politických stranách, které také určují míru slušnosti této společnosti?
Mnoho povyku pro nic?
Vojtěch Kotecký
10. 2. 2003 - Je diskuse o politické angažovanosti členů občanských sdružení jen akademická? Nad relevancí sporů se zamýšlí vedoucí programů Hnutí DUHA.
Vzpoura na lodi Bounty
Filip Fuchs
10. 2. 2003 - Tmavozelená výzva a s ní spojená reforma Strany zelených vyvolala několik odmítavých reakcí. Jednu z nich – z pera aktivisty NESEHNUTÍ – vám nyní nabízíme.
Smutný černobílý svět
Martin Ander
10. 2. 2003 - Na komentář Filipa Fuchse o Tmavozelené výzvě reaguje redaktor Sedmé generace a člen základní organizace Strany zelených v Bílovicích nad Svitavou.
Přestane ekologické politice někdy vládnout slovo marginální?
Miroslav Patrik
2. 2. 2003 - V celém tom mumraji zapadly čtyři podstatné věci:
o konkrétní činnosti či názorech Strany zelených na různé kauzy se opět nic moc neví,
někteří dnešní vášniví obhájci stranické politiky ještě před několika lety skálopevně tvrdili, že strany nemají budoucnost a chodit volit je holý nesmysl,
(...) a co je asi nejhorší, v ekologickém hnutí se nějak postupně vytrácí snaha společně řešit řadu ekologických hrozeb, neboť kapacita mnohých schopných aktivistů je více věnována marginálním diskusím.
Měli by aktivisté nevládních organizací vstupovat do politiky?
Jan Beránek vs. Martin Prokop
16. 1. 2003 - Diskuse Jana Beránka a Martina Prokopa. Psáno pro rubriku Literárních novin „Spor“.
Jan Beránek působí v Informačním servisu pro energetiku a je členem Strany zelených; Martin Prokop působí v Ekologickém právním servisu.
...Pojem „politika“ si nevykládejme vulgárně hospodsky jako synonymum a priori nemorálního světa, kde se pouze záludně bojuje o koryta a o moc ... x ... Místo nevládních organizací je jinde, než tam, kde se přímo rozhoduje. Sám pojem nevládní iniciativa, přece znamená skupinu lidí, která ne-vládne...
Reforma Strany zelených zájmy neziskového sektoru neohrozí
Pavel Pečínka
15. 1. 2003 - Vyvolat mimořádný sjezd Strany zelených a chopit se moci – proč se osobnosti „antipartajně“ zaměřených zelených, nejen Brňané Milan Štefanec z Nesehnutí a Pavel Franc z Ekologického právního servisu, této nutné fáze „zelené“ politiky tolik obávají? Je zelený „neziskový sektor“ něco svatého, krystalicky čistého, morálně neposkvrněného, něco, co nezná falšování účetnictví, výrobu falešných průkazů, jízdy načerno, konkurenční souboje o granty, zatajování informací před ostatními organizacemi?
Všichni tam nemusí
Daniel Vondrouš
2. 1. 2003 - Dalším přispěvatelem do diskuse o vztahu politických stran a ekologických občanských iniciativ, o přechodu ekologických aktivistů do politických stran a veřejné správy je Daniel Vondrouš, tajemník ministra životního prostředí, který v minulosti aktivně pracoval v Hnutí DUHA.
O škodlivosti jednobarevnosti
Dušan Lužný
17. 12. 2002 - Další reakcí na článek Pavla France "O škodlivosti zelené politické politiky" je příspěvek Dušana Lužného, novináře, vysokoškolského pedagoga a člena Strany zelených. Příspěvek byl napsán pro 12. číslo časopisu Sedmá generace.
Strana zelených a občanské iniciativy: střet zájmů?
Jakub Patočka
16. 12. 2002 - Do diskuse o vztahu politických stran a ekologických občanských iniciativ se zapojil také šéfredaktor Literárních novin, jeden ze zakládajících členů Hnutí DUHA a člen Strany zelených Jakub Patočka. Příspěvek byl napsán pro 12. číslo časopisu Sedmá generace.
O škodlivosti apolitického aktivismu
Karel Jech
12. 12. 2002 - Na článek Pavla France „O škodlivosti zelené politické politiky“ reaguje člen a pražský volební lídr Strany zelených, člen předsednictva Společnosti pro trvale udržitelný život a ředitel Otevřené společnosti, o. p. s. Karel Jech.
diskuse [počet příspěvků: 1]
O škodlivosti zelené politické politiky
Pavel Franc
3. 12. 2002 - Článek Pavla France z Ekologického právního servisu psaný pro časopis Sedmá generace je prvním příspěvkem do dále se rozvíjející diskuse o vztahu politických stran a ekologických občanských iniciativ. Toto téma se stalo aktuální především v souvislosti s volebním rokem 2002.

-
NNO a vysok politika
vodn strana
Komente a vahy
Anketa - odpovdi osobnost
Souvisejc lnky z Ekolistu
Zastnte se ankety
Komente a vahy
Pavel Černý - Ekologický právní servis:
Vztah NNO ke státní a politické moci  
Petr Anderle - Občanské noviny:
Strany a neziskový sektor  
Filip Fuchs:
Vzpoura na lodi Bounty 
Vojtěch Kotecký:
Mnoho povyku pro nic? 
Martin Ander:
Smutný černobílý svět 
Miroslav Patrik :
Přestane ekologické politice někdy vládnout slovo marginální? 
Jan Beránek vs. Martin Prokop:
Měli by aktivisté nevládních organizací vstupovat do politiky?  
   
Pavel Pečínka
Pavel Franc
Daniel Vondrouš
Karel Jech
Dušan Lužný
Jakub Patočka
Anketa
Jakub Kašpar 
Daniel Vondrouš 
Petr Štěpánek 
Marian Páleník 
Bohuslav Blažek 
Ivan Dejmal 
Zuzana Drhová 
   
Pette si odpovdi naich ten

Zastnte se ankety i vy a odpovzte na 3 otzky.
- -
- Econnectsnadn spojen mezi lidmi, kte mn svt
Kontakty Mapa serveru
-
-