Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nové číslo bulletinu "Gender - rovné příležitosti - výzkum" se věnuje fenoménu domácí násilí na ženách

22. 4. 2002 - PRAHA [Genderonline.cz]

Tým Gender & Sociologie Sociologického ústavu Akademie věd České vydal další číslo svého informačního čtvrtletníku "Gender - rovné příležitosti - výzkum", který je vydáván se záměrem efektivně propojit výzkum a aktuální otázky související s postavením žen v české společnosti. Hlavním námětem prvního letošního čísla bulletinu je problematiku násilí na ženách, která je prezentována z různých úhlů pohledu.

První z příspěvků se věnuje vymezení pojmu domácí násilí a nejčastějšímu obsazení rolí oběti a pachatele. Autorka článku, Ludmila Čírtková, také sleduje problematiku domácího násilí v aspektu různých teorií. V závěru příspěvku se pak zabývá otázkou prevence a přístupů k domácímu násilí v ČR.

Bulletin dále přináší článek Mgr. Marie Lienau a JUDr. Jiřiny Voňkové o právní úpravě domácího násilí v české legislativě.

Rolí médií ve fenoménu násilí na ženách se zabývá Dana Řeháčková, a to ve svém textu "Reklama jako forma symbolického násilí na ženách" a "Periodický tisk o domácím násilí", kde sleduje, jak je fenomén domácího násilí reflektován českými médii.

Další dva příspěvky jsou věnovány znásilnění, jeho historickému kontextu a úvahám nad mužskou socializací jako jednou z hlavních příčin násilí pacháného muži na ženách.

Bulletin se však věnuje nejen fyzickému a psychické týrání, které je nejčastěji spojováno s pojmem domácí násílí, ale i dopadům kulturního kontextu a stávajících modelů krásy na fyzické i psychické zdraví žen

Kateřina Fialová


Kateřina Fialová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Kateřina Fialová

Autorka je kordinátorkou obsahového týmu serveru Econnect. Zajímá se o gender a využití informačních technologií v práci nevládních neziskových organizací.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz