Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR veze ze Světového poháru zlatou a stříbrnou medaili
3.12.2018
PRAHA [Asociace kuchařů a cukrářů ČR ]
Autor: Tomáš Popp, tel: 777 239 808
Tříchodové menu
Soutěž národních týmu měla dvě kola. V prvním kole 25. listopadu musel každý tým připravit pro 110 osob tříchodové menu. Vymezený čas pro přípravu menu byl 5 hodin a připravovalo ho pět šéfkuchařů a jedna šéfcukrářka. “Náš tým vařil jako předkrm terinu z lososa, mušlí a královského kraba s mrkvovým pyré. Hlavní chod obsahoval hovězí roštěnou, hovězí krk, liškovou omáčku, bramborový škubánek a lanýže. Dezert byl postavený na čokoládě, banánech a maracuji”, říká kapitán Národního týmu Jan Horký.
“Komisaři naši práci ohodnotili zlatou medailí. Ocenili především chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, skvělou organizaci i design pokrmů. Podle komisařů se tým od vítězství soutěže
v Singapuru (duben 2018) opět posunul kupředu. Stáváme se jedním z top světových týmu”, říká Tomáš Popp, manažer týmu.
Kuchařské a cukrářské umění
Ve středu 28. listopadu Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR prezentoval kuchařské
a cukrářské umění. Ve vymezených disciplínách (tříchodové menu, lakto ovo menu…) tým prezentoval technickou zručnost a preciznost. Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. “Komisaři naši kuchařskou a cukrářskou část ohodnotili stříbrnou medailí. Líbila se jim především stavba tabule, ale i jednotlivé disciplíny”, říká Popp. “Součástí cukrářského umění je i skulptura, která musí být připravena z jedlých materiálů. Naše kubistická skulptura byla hodnocena jako pátá nejlepší ze všech třiceti národních týmů”, říká Popp.
"Zásadní pro úspěch Národního týmu je možnost trénovat v Národním zemědělském muzeu
v Praze. Tam má tým postavenou "tréninkovou" kuchyň a může tak trénovat v soutěžních podmínkách. Neméně důležitá je i podpora našich partnerů, kteří nám vytvářejí finanční
a materiální zázemí, bez něhož bychom v žádném případě uspět nemohli. Moc všem děkujeme", říká Popp.
Lucemburské žně
Národní gastronomii na soutěži v Lucembursku úspěšně prezentoval i InterGast Culinary Team. Tým složený ze špičkových šéfkuchařů a šéfcukrářů se umístil na čtvrtém místě ze třicešesti týmu. "Jsem na celý tým hrdý. Za úspěchem týmu jsou stovky hodin příprav. Náš úspěch i úspěch Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR ukazuje, že národní gastronomie je konkurenceschopná", říká manager týmu Lukáš Paluska. Vojtěch Petržela dosáhl dalšího neskutečného úspěchu. Porazil všechny slavné mistry ve vyřezávání do zeleniny a stal se celkovým vítězem disciplíny Carving. "Když jsem se o vítězství dozvěděl, byl jsem v šoku. Naše disciplína vyžaduje skutečně precizní práci a musíte mít i trochu výtvarné cítění. Že bych porazil slavné asijské mistry jsem upřímně nečekal", říká Vojtěch Petržela. Českou republiku zastupovali
i další jednotlivci. Lukáš Čížek například veze ze soutěže krásný bronz.
Odkazy a kontakty:
Tomáš Popp, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR - 777 239 808, tomas.popp@akc.cz
Lukáš Paluska, manažer InterGast Culinary Team - 777 674 038, paluska@edengroup.cz
Vojtěch Petržela - 739 864 036
internetové stránky AKC ČR - www.akc.cr
internetové stránky týmu: http://narodnitymkucharu.cz/ https://www.facebook.com/narodnitymkucharu/
https://www.instagram.com/stories/narodnitymkucharu/
informace o soutěž: https://expogast.lu/en/villeroy-boch-culinary-world-cup-2018/