Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Prada terčem organizací na ochranu zvířat z celého světa kvůli používání kožešin

7. 9. 2018 - PRAHA [Econnect / Svoboda zvířat]

Napříč planetou probíhají týdny módy, Aliance za módu bez kožešin vyzývá Pradu, aby se zřekla kožešin. Aliance za módu bez kožešin (Fur Free Alliance, FFA), jejíž součástí je Svoboda zvířat, dnes s pomocí Care2 zahajuje globální kampaň, kterou naléhavě vyzývá módní značku Prada, aby se připojila ke svým konkurentům (například Gucci, Versace, Armani, Michael Kors, Donna Karan, HUGO BOSS a mnoha dalším) a vzdala se používání pravých kožešin. Kampaň bude probíhat během týdnů módy v New Yorku, Londýně, Miláně a Paříži.

Na kožešinových farmách prožívají divoká zvířata celý život v klecích, jejichž dna tvoří drátěný rošt, zbavená možnosti chovat se v souladu se svou přirozeností. Na konci života jsou zplynována nebo zabita elektrickým proudem, kdy jsou jim elektrody zastrčeny do tlamy a do konečníku. Zvířata chycená do pastí ve volné přírodě jsou, než pro ně přijdou lovci kožešin, po celé dny uvězněna na místě bez vody či potravy, a často si v zoufalém pokusu o únik uhryžou vlastní končetinu.

Výroba kožešin také devastuje životní prostředí. Kožešinové farmy a koželužny jsou extrémně škodlivé pro půdu a vodní toky – do okolního prostředí totiž vypouští odpad a toxické látky. Pasti, v nichž jsou zabíjena divoká zvířata, často mrzačí nebo zabíjí necílové druhy zvířat, například druhy ohrožené nebo „domácí mazlíčky“. Z environmentálního hlediska je kožešinový průmysl jednoduše noční můrou.

Většina spotřebitelů dnes nechce mít s obchodem s kožešinami nic společného. Významné módní značky oznamují přijetí pravidel, která používání kožešin zapovídají. V poslední době se k zemím, kde je chov tzv. kožešinových zvířat zakázán, přidaly například Norsko, Nizozemsko, Belgie nebo i Česká republika. Některá významná města (např. San Francisco či São Paulo) zakázala i prodej kožešiny a totéž má v plánu i Los Angeles a Spojené království, které zakázalo kožešinové chovy v roce 2000.

Joh Vinding, předseda Aliance za módu bez kožešin, říká: „Spotřebitelé podporují společnosti, kterým záleží na ochraně zvířat, a proto se tolik konkurentů Prady vzdalo kožešiny. Prada by se měla k ostatním významným módním značkám připojit a kožešiny se zříct, místo aby podporovala nezměrné utrpení zvířat, které je v obchodu s kožešinami až příliš běžné.“

Více informací najdete na www.svobodazvirat.cz. Petiční stránka je na https://www.thepetitionsite.com/998/275/242/?src=FFA&campaign=sign_998275242.

Kdo je Aliance za módu bez kožešin:
Aliance za módu bez kožešin je koalice usilující o ukončení obchodu s kožešinami, tvořená více než 40 organizacemi na ochranu zvířat z více než 30 zemí. Koordinuje mimo jiné program Obchod bez kožešin (Fur Free Retailer Program), do něhož se zapojilo více než 900 společností z celého světa upustivších od výroby kožešin, a který se podílel na zveřejnění bezkožešinové politiky společností Gucci, HUGO BOSS, Armani a mnoha dalších.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz