Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Broumovsku se třetí rok po sobě narodila vlčata

29. 6. 2018 - POLICE NAD METUJÍ [Hnutí DUHA / AOPK ČR]

Vlčí smečka, pohybující se na Broumovsku a ve východním Podkrkonoší, se rozmnožuje už třetím rokem po sobě. Letošní přírůstky nyní prokázaly záběry z fotopastí Hnutí DUHA, které zachytily zhruba dva měsíce stará vlčata i dospělé vlky. Neznamená to však, že by se počet vlků v území významně zvyšoval. Loňská mláďata během prvního a druhého roku života smečku opouštějí a hledají nová teritoria.

Vlčata byla tentokrát zjištěna v pohraničním lesnatém pásmu mimo zvláště chráněné území ve východním Podkrkonoší, teritorium smečky však zahrnuje i podstatnou část Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Na videozáběrech a snímcích byla zachycena minimálně čtyři vlčata. Během zimy dobrovolníci a pracovníci Hnutí DUHA v oblasti opakovaně stopovali pět vlků. Další dva vlci, kteří by mohli tvořit vlčí pár, se pohybovali ve východní části CHKO. Zda jsou tito vlci příbuzní s jedinci z první vlčí smečky, by mohly ukázat výsledky genetických analýz ze vzorků trusu.

Výsledky dosavadních genetických analýz již například ukázaly, že broumovští vlci jsou blízce příbuzní se smečkami v Dolnoslezském lese v západním Polsku, odkud na Broumovsko přišli. Analýzou trusu se na Mendelově univerzitě v Brně zjišťuje také složení potravy vlků, kterou z převážné části tvoří volně žijící divocí kopytníci: jelenovití a divoká prasata. Na monitoringu velkých šelem se podílejí zejména dobrovolníci Vlčích hlídek Hnutí DUHA.

Důkazy o rozmnožování vlků v této části republiky jen potvrzují celoevropský trend jejich návratu do naší krajiny. Pomáhají v ní redukovat přemnožené jeleny, srnce, divoká prasata a dalších kopytníky, kteří každoročně v lesích a na polích způsobují mnohasetmilionové škody. Aktuální poznatky terénních pracovníků Hnutí DUHA Olomouc potvrzují pravidelný výskyt vlků v širokém pohraničním pásmu od Šumavy přes Krušné a Lužické hory až po Broumovsko. Vlci se pohybují také na česko-slovenském pohraničním území.

Návrat vlků do jejich původní domoviny může vyvolat nesouhlas s jejich přítomností mezi chovateli hospodářských zvířat, na jejichž nedostatečně zabezpečená stáda mohou vlci zaútočit. Osvědčenými metodami, které eliminují možnost vlčího útoku, jsou trvalá přítomnost pasteveckého psa nebo pastýře u stáda, případně kvalitní oplocení pastvin.

Podle statistik krajského úřadu Královéhradeckého kraje v roce 2017 vlci zabili 83 ovcí včetně jehňat a čtyři telata, podobně jako v roce 2016. Dle údajů Správy CHKO Broumovsko vlci útočili pravděpodobně i v dalších osmi případech, kdy chovatelé o náhradu škod nežádali, ne ve všech ale bylo možné ověřit, že šlo skutečně o vlky.

Právě lepšímu zabezpečení stád před velkými šelmami pomůže pomoci stále otevřená 110. dotační výzva z Operačního programu Životní prostředí. Chovatelé mohou žádosti podávat až do začátku července příštího roku.

Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc a akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně, řekl: "Je dobrou zprávou pro naše lesy, že vlčí smečce z Broumovska a východního Podkrkonoší se podařilo vyvést mláďata i třetím rokem. Vzhledem k tomu, že vlci jsou zaznamenáni na stále větším území, je nutné zajistit hospodářská zvířata, především ovce, kozy a novorozená telata proti jejich útokům. Hnutí DUHA již připravilo projekty na lepší zabezpečení pro osm chovatelů a chovatelek z Broumovska a Trutnovska. Jednomu chovateli naše organizace již stádo zajistila pomocí elektrického ohradníku."

Petr Kafka, zoolog Správy CHKO Broumovsko, řekl: "Chovatelé hospodařící na území s potvrzeným výskytem vlků mohou nyní získat finanční příspěvek pro lepší zabezpečení svých stád. Operační program Životní prostředí ve své 110. výzvě otevřené až do 1. 7. 2019 pokrývá 80 % nákladů vzniklých v souvislosti s realizací těchto opatření."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz