Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Žáci a studenti odevzdali k recyklaci 53,4 tun baterií. Učí se baterie nejen třídit, ale také jak je lépe využívat, aby nám déle sloužily

16. 2. 2018 - PRAHA [Econnect/Ecobat]

Školáci a studenti z celé republiky odevzdali během 3měsíční sběrové kampaně k recyklaci téměř 53,4 tun použitých baterií. Kampaň se uskutečnila v rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět a zapojilo se do ní 955 škol. Podtitulem sběrové akce na školách bylo heslo Vydržím víc, posloužím déle. Vedle apelu na třídění bylo cílem vést žáky a studenty k moudrému a efektivnímu využívání baterií, aby nám dobře sloužily a déle vydržely. Vzhledem ke stále se zvyšující spotřebě baterií je to velmi důležitá cesta k tomu, jak šetřit primární zdroje surovin používaných na jejich výrobu, a tím přírodu.

„Máme radost, když vidíme, jak se každý rok do projektu Recyklohraní zapojují nové školy a aktivně podporují třídění a recyklaci baterií. Především díky nim již zhruba každá desátá baterka, která skončí na recyklaci, pochází ze sběrných míst ve školách,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která je spoluvyhlašovatelem kampaně a zajišťuje recyklaci baterií.

Skokané roku si odnesli speciální odměnu

Již tradičně získávají školy za vytříděné baterie a za plnění úkolů body, za které si mohou vybrat své odměny, nejčastěji v podobě knížek, školních potřeb, sportovních potřeb a hraček či her, v katalogu odměn na webu Recyklohraní. Extra porci 2 000 bodů získaly v každém kraji nejlepší školy v kategorii Skokan roku. Tedy ty, které v přepočtu kilogramů na žáka docílily nejvyššího nárůstu hmotnosti sebraných baterií ve srovnání se sběrovou kampaní na podzim roku 2016.

Ještě důležitější než recyklovat, je neplýtvat

Vedle samotného sběru baterií ve školách proběhl i doprovodný program s podtitulem Vydržím víc, posloužím déle. Žáci a studenti dle věku, znalostí a schopností plnili tematické úkoly. Jejich společným jmenovatelem byla rozumná spotřeba baterií. Především jak se o baterie starat, aby dlouho vydržely a dobře nám sloužily. A také jaké typy baterií jsou z hlediska ekologie nejvhodnější. Děti se seznámily s výhodami dobíjecích baterií ve srovnání s jednorázovými. Nejmenší děti v mateřských školách pak na toto téma vybarvovaly obrázky, starší kreslily dle vlastní fantazie, středoškoláci odpovídali ve vědomostním kvízu a na téma využití baterií připravovali referáty.

„Děti si rády hrají, a proto Recyklohraní přivítaly s velkým nadšením. K úkolu Vydržím víc a posloužím déle žáci vytvořili koláže. Na nich na jednu stranu umístili vybité jednorázové baterie, které se hromadí a znečišťují planetu, a na druhou akumulátory s nabíječkou, což je pro nás i Zemi lepší, ekologičtější řešení s menším množstvím odpadu,“ říká Zuzana Polanová ze ZŠ Povážská, Strakonice.

Největší účast ze Středočeského kraje

Nejvíce škol se do sběrové kampaně zapojilo ve Středočeském kraji. Bylo jich 133. Středočeské školy si i díky tomu drží primát také v celkovém množství odevzdaných baterií. Těch bylo jen v tomto kraji 7,22 tun. V počtu zapojených škol a dosažených výsledcích je na druhém místě Moravskoslezský kraj – 110 škol a 5,6 tun baterií odevzdaných k recyklaci. Třetí je Jihomoravský kraj se 103 školami a 5,3 tunami baterií.

Již 3 600 škol v programu Recyklohraní

V současnosti je v programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět registrováno 3 600 školských zařízení z celé ČR. Nejen sběrem, ale především vzděláváním nové generace se podílí na stále rostoucích výsledcích sběru a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů a baterií. „Cesta k ekologickému chování může být – jak je tomu v případě programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět – nejen zábavná pro děti od mateřských po střední školy, ale také se školám vyplatí. Vždyť si každý rok vyberou odměny průměrně za 2 miliony korun,“ dodává Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s.



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz