Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země proti dálnici D1107 nepodaly žádné námitky

19. 1. 2018 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Ministerstvo dopravy na základě žádosti Ředitelství silnic a dálnic ČR ze dne 6. prosince 2013 vydalo po čtyřech letech průtahů dne 4. prosince 2017 stavební povolení pro dálnici D1107 Smiřice – Jaroměř. Povolení obsahuje třicet pět podmínek, za kterých je možné dálnici v délce 6,76 km stavět. Nejvíce požadavků obsahuje stanovisko EIA na ochranu životního prostředí z prosince 2015.

Děti Země na základě analýzy tohoto povolení a souvisejících podkladů se rozhodly proti němu rozklad nepodat. Ovšem zcela odlišná situace byla u dálnice D1106.1, proti které rozklad v červenci 2017 podaly.

„Po prostudování podmínek stavebního povolení jsme nezjistili žádné zásadní chyby či rozpory, takže nebyl žádný vážný důvod rozklad podávat, neboť zájmy ochrany přírody a životního prostředí jsou ošetřené,“ vysvětluje předseda Dětí Země Miroslav Patrik, podle kterého je kvalitní i stanovisko EIA s 37 podmínkami.

Ve stavebním povolení se mj. uvádí, že musí být zajištěná migrace živočichů pod mosty, při přemostění potoků musí být zachovaný přirozený stav břehů, na svazích dálnice mají být vysázeny místně původně dřeviny apod.

„Pečlivě jsme také pročetli územní rozhodnutí z prosince 2005, které má více než 170 podrobných podmínek, což nebývá obvyklé, dále rozhodnutí o výjimce ze zákona ke škodlivému zásahu do biotopů sedmi zvláště chráněných druhů živočichů, tzn. ropuchy obecné, rosničky zelené, ještěrky obecné, slepýše křehkého, koroptve polní, ťuhýka obecného a křečka polního, či koordinované závazné stanovisko, podle kterého mají být podél protihlukových stěn vysázeny popínavé rostliny,“ upřesňuje ještě Patrik obsah hlavních souvisejících podkladů.

Podle názoru Patrika se úředníci úsekem D1107 ze Smiřic do Jaroměře pečlivě zabývali, což se podle něho nedá říci o úseku D1106.1 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem, proti kterému mají výhrady.

Děti Země totiž proti stavebnímu povolení pro dálnici D1106.1 podaly dne 3. července 2017 rozklad. V němž mj. žádají přezkum asi patnácti závazných stanovisek, přičemž do tří z nich navrhují doplnit nové podmínky, které lépe ochrání životní prostředí a přírodu při výstavbě dálnice. Ministr Dan Ťok o rozkladu dosud nerozhodl.

Kromě dálnice D1107 má potíže s rychlým vydáním stavebního povolení také dálnice D1106.2 z Předměřic do Smiřic. Stavební řízení začalo v červnu 2016 a ani po uplynutí jednoho a půl roku není stavební povolení vydáno. Děti Země přitom do řízení nepředložily žádné námitky a jen čekají na rozhodnutí ministerstva.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz