Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ornitologové vypustili na Josefovské louky divoké koně

20. 1. 2018 - JAROMĚŘ [Econnect/Česká společnost ornitologická]

Na Josefovské louky dnes ornitologové dopravili divoké exmoorské koně. Pět mladých hřebečků, kteří pocházejí z pastevní rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice-Mladá, bylo na zasněžené louky vypuštěno za přihlížení více než stovky fanoušků ptačího parku. Svou přítomností budou divocí koně z Exmooru pomáhat udržovat prostředí nezbytné pro luční mokřadní druhy ptáků, kteří patří mezi cílové druhy Josefovských luk. Koně svou přítomností částečně nahradí doposud používanou těžkou techniku. Ornitologové apelují na návštěvníky parku, aby koním nenosili žádné pamlsky „na přilepšenou“, které koním mohou uškodit nebo je dokonce zabít.

Zástupy fanoušků Josefovských luk přivítaly v ptačím parku České společnosti ornitologické pětici exmoorských hřebců. Koně na loukách nebudou jen na okrasu. Pomohou ochranářům s udržováním vhodného prostředí pro luční ptáky. „Pastva je výborný způsob, jakým můžeme lučním ptákům zajistit vhodné prostředí pro hnízdění. Sešlapem a okusem vzniká mozaika mikrostanovišť s vyšší vegetací, která poskytuje místa k úkrytu a hnízdění i nižším porostem, který je ideální pro sběr potravy. Nejsou-li koně ošetřováni chemickými látkami, je jejich trus prostředím pro vzácné i běžnější druhy hmyzu, který pak slouží za potravu ptákům,“ vysvětluje Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. Druhy, jako je čejka chocholatá, břehouš černoocasý nebo luční kachna čírka obecná, kterým vyhovují nízké podmáčené louky, patří mezi cílové druhy ptačího parku. Přítomnost koní je zásadní změnou v přístupu ke krajině a celkově k územní ochraně a ornitologové věří, že se divocí koně v rolích tvůrců krajiny brzy rozšíří i na další místa.

Výběr exmoorských koní nebyl náhodný. „Exmoorští koně jsou považováni za nejbližší příbuzné vyhynulých divokých koní, uvádí Břeněk Michálek, správce Ptačího parku Josefovské louky. Stádo bude spásat zhruba osm hektarů luk, ale ornitologové nevylučují, že by se spásaná plocha i velikost stáda mohla v budoucnosti rozrůst. Divocí exmoorští koně jsou zcela soběstačné plemeno a v ohradě na Josefovských loukách mají pouze jednoduchý přístřešek. „Jsou to divocí koně a nepotřebují žádnou speciální péči. Bohatě vystačí s travou, které je na vlhkých loukách dostatek. Důrazně apelujeme na všechny návštěvníky parku, aby koním nenosili žádné pamlsky – mohli by způsobit vážné zdravotní potíže, vedoucí až k úhynu zvířat,“ varuje správce parku Michálek.

Před vypuštěním koní na louky proběhl v Josefově doprovodný program. Při něm se zájemci od ředitele České společnosti ornitologické Zdeňka Vermouzka dozvěděli jak o historii parku, tak i o současných novinkách, jako je například téměř dokončená soustava tůní pro mokřadní ptactvo Slavíkovský ptačník. Správce ptačího parku posluchače seznámil s významem velkých býložravců v krajině. Čekání na koně zakončilo promítání filmů o Josefovských loukách, po kterém následoval vrchol akce – samotné přivítání divokých koní, kterého se zúčastnil i starosta Jaroměře Jiří Klepsa a Miloslav Jirků, zástupce organizace Česká krajina, která stádo koní České společnosti ornitologické poskytla.

Ptačí park Josefovské louky by nevznikl bez finanční podpory stovek drobných i větších dárců. Jen díky této podpoře se plocha území spravovaného Českou společností ornitologickou stále rozrůstá postupným vykupováním a pronájmem dalších pozemků. Právě teď má ČSO možnost vykoupit další předjednané pozemky, pokud shromáždí dostatek finančních prostředků. Darovat lze jednoduše na dárcovském portále https://www.darujme.cz/projekt/438, kde lze nalézt i další podrobnosti o ptačím parku. Za poskytnuté dary patří všem veliký dík!

Doposud byli v České republice divocí koně využíváni k udržování prostředí pastvou jen v Milovicích. To se ale tuto sobotu změnilo a z Milovic byly vypraveny hned dva transporty. Kromě Josefovských luk zamířili divocí koně z Exmooru také do přírodní lokality Na Plachtě u Hradce Králové.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz