Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

O divočinu je zájem, lidé jí pomáhají přímo v terénu i ve městech. Z jižních Čech se budou přesouvat do Jihomoravského a Zlínského kraje

11. 8. 2017 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect/Hnutí DUHA]

Že je o divokou přírodu v Česku zájem, potvrzují tisíce podpisů pod novou výzvou Hnutí DUHA, ale i desítky lidí, kteří pro ni neváhají udělat kus práce. Kromě patnácti dobrovolníků, kteří napravují poškozená rašeliniště, tento týden v jižních Čechách mohou lidé narazit i na další čtveřici, která sbírá podpisy pod výzvu Divočina všemi deseti a představuje deset důvodů, proč je dobré ji chránit. Spontánně se navíc připojují další desítky dobrovolníků z celé republiky, kteří sbírají podpisy i ve svém okolí.

Divočina totiž umožňuje svobodný život vzácným zvířatům a rostlinám, tvoří nenahraditelné přírodní dědictví, ochraňuje nás před suchem a povodněmi, podporuje cestovní ruch i regionální rozvoj, nabízí možnosti pro vzdělávání a výzkum a vzbuzuje odpovědnost za sebe, naše děti a vnoučata. A zachovává pestrou, reprezentativní mozaiku lesů typických pro naši krajinu.

Od začátku srpna se podařilo pod internetovou i papírovou podobu výzvy prozatím nasbírat přes pět tisíc podpisů, které neustále přibývají. Divočina boduje i žebříčcích popularity - podle výsledků rozsáhlého sociologického výzkumu 71 % lidí v České republice chce, aby byla divoká příroda chráněna.

Informační stánky se v příštím týdnu přesunou do Jihomoravského kraje, akce na přímou pomoc divočině v terénu pak od 20. do 27. srpna proběhne v nestátní rezervaci Ščúrnica v Bílých Karpatech nedaleko Valašských Kloubouk. Toto místo je jedinečnou ukázkou spojení divočiny i kulturní krajiny.

Informační stánky i Týdny pro divočinu jsou součástí kampaně Hnutí DUHA, která usiluje o více svobodného prostoru pro naši divočinu a její lepší poznání. Představuje lidem naši divokou přírodu a její význam pro zachování přírodní rozmanitosti i zdraví. Prvním krokem je vyhlášení nového území o rozloze minimálně 10 km2, které bude ponecháno nerušenému přírodnímu vývoji. Divočina, tedy území ponechané samovolnému vývoji, zaujímá v současnosti totiž jen 0,3 % celkové plochy naší země, zatímco zastavěná zabírá 11 % a stále roste. Hnutí DUHA navrhuje, aby se rozloha divočiny výhledově zdesetinásobila.

Hnutí DUHA nabízí všem ohleduplným turistům také tipy na výlety do těch míst naší krajiny, které mají potenciál stát se novou českou divočinou. Zájemci je najdou na webu http://ceskadivocina.cz nebo v průvodci "Poznejte ostrovy české divočiny". Průvodce si mohou objednat na adrese www.ostrovydivociny.cz a je nabízen zdarma.

Eliška Vozníková, vedoucí programu Krajina z Hnutí DUHA, řekla: "Divočina si naši pozornost zaslouží přímo v krajině, ale i ve městech. Divoká příroda umožňuje svobodný život vzácným zvířatům a rostlinám, tvoří nenahraditelné přírodní dědictví, pomáhá chránit nás před suchem a povodněmi, podporuje cestovní ruch i regionální rozvoj a pro to všechno bychom měli její rozlohu zvětšovat. Jsem rád, že jsou letošní Týdny pro divočinu zase o kus blíž prožitkům v divoké přírodě, i že se přidávají desítky lidí, kteří získávají podporu pod naši výzvu. Politici musí vidět, že je po divoké přírodě poptávka a jí Česko potřebuje více než současných 0,3 % území republiky, aby se aspoň trochu začala vyvažovat plocha naších měst, obcí či silnic, která tvoří již celých 11 % státu."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz