Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Videa z fotopastí opětovně prokázala přítomnost vlka v Krušných horách. Stávají se tak třetí oblastí jeho stálého výskytu u nás

28. 6. 2017 - PŘIMDA [Econnect/Hnutí DUHA/AOPK ČR]

Fotopasti přinesly další doklad o znovuosídlování česko-německého pohraničí vlkem obecným. Nejnovější záběry pocházejí z května: www.youtube.com/watch?v=dO40V7TGj0o. Pohyb velkých šelem v Krušných horách monitoruje od loňského podzimu Hnutí DUHA Olomouc s dobrovolníky Vlčích hlídek a dalšími partnery v regionu.

Informace o tamějším pohybu vlků se objevují od loňského léta. Nedaleko Abertam bylo tehdy nalezeno několik stržených ovcí. Věrohodné důkazy o výskytu šelmy přinesl zimní terénní monitoring. Dobrovolníci ekologické organizace nalezli stopní dráhy, vlčí trus a několik kořistí vlků. Další údaje zprostředkovaly fotopasti rozmístěné v terénu.

Cenné údaje o pohybu velkých šelem i dalších chráněných druhů živočichů získali dobrovolníci Vlčích hlídek během víkendových kurzů ochrany velkých šelem. Zájemci o kurzy mohou získat informace a přihlásit se v příštích měsících na emailu vlci.hlidky@hnutiduha.cz. Absolvují v Krušných horách úvodní školení, na němž se naučí rozpoznávat pobytové znaky velkých šelem v terénu.

Vlci jsou dobří lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnoženou zvěř, která v lesích Krušných hor i jinde ničí nadměrným okusem mladé stromky a způsobuje tak v lesích velké škody.

Návrat vlků do oblastí jejich původního výskytu může působit konflikty, protože lidé si na jejich přítomnost dávno odvykli. Hnutí DUHA Olomouc připravuje pro chovatele hospodářských zvířat besedy o zabezpečení stád proti útokům vlků a nabízí také bezplatné konzultace či přednášky pro laiky i odbornou veřejnost.

Na našem území obývají vlci trvale území CHKO Kokořínsko-Máchův kraj, CHKO Broumovsko a Krušné hory. Sporadický výskyt jedinců je hlášen také z Beskyd, Šumavy a Jesenicka. Vítáme informace o pozorování vlků i dalších velkých šelem od lesníků, myslivců i laické veřejnosti na emailovou adresu: stopy@selmy.cz.

Štěpánka Kadlecová, koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách, řekla: "Od ledna jsme v Krušných horách našli kolem patnácti vzorků trusu a poslali je na rozbory. Když jsem v květnu objevila dokonce videa vlka, byla jsem opravdu mile překvapená. Vyhlédl si místo, které si oblíbilo více zvířat, na jednom záběru ukázkově pózuje a větří na kameni, kde jsem zrovna stahovala snímky z fotopasti."

Josef Zettl, lesní správce LS Horní Blatná, řekl: "Výskyt vlka coby přirozeného predátora spárkaté zvěře přispěje ke snížení jejích stavů. To může snížit škody způsobené zvěří na lesních porostech. Vše se ukáže v průběhu následujících několika let."

Miloš Holub z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Slavkovský les, řekl: Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak velké šelmy. Právě proto mohou chovatelé získat na zabezpečení stád dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Peníze lze využít třeba na elektrické ohradníky, doplnění pevných ohrad či na nákup a výcvik pasteveckých psů stád, získat mohou až 85 % způsobilých nákladů. Žádosti lze podávat až do poloviny září."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz