Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > tiskové zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Co ví o plýtvání jídlem mladá generace? Zachraň jídlo provedlo pilotní projekt na školách

15.6.2017
Praha [Zachraň jídlo]
Autor: Anna Strejcová

Celkem 80 žáků absolvovalo pilotní vzdělávací projekt iniciativy Zachraň jídlo, který se týká plýtvání potravinami. Žáci ve věku 13 - 15 let monitorovali, kolik jídla se vyhodí u nich doma v kuchyni, za úkol dostali vymyslet "záchranářský" recept z potravin, které se v jejich domácnostech nejčastěji vyhazují, nebo nafotit zajímavé tvary ovoce a zeleniny, na které narazili při nakupování.

“Jsem mile překvapená, že žáci o tuto tematiku měli velký zájem. Někteří studenti se rovnou chtěli přidat k naší iniciativě a ptali se, jakým způsobem nám mohou pomoct,” říká Veronika Kučerová z iniciativy Zachraň jídlo, která spolu s Davidem Hájkem pilotní projekt vymyslela. Výukové hodiny proběhly v průběhu jara ve čtyřech třídách na Základní škole Kladská a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze.

Podle Veroniky Kučerové má mnoho dětí zkušenosti s pěstováním zeleniny například na chalupách společně s rodiči či prarodiči. Obvykle mají z výpěstků zvláštních tvarů radost a vnímají přísná estetická kritéria supermarketů jako zbytečnost, která způsobuje nadměrné plýtvání jídlem.

“Děti byly z vyučovacích hodin nadšené. Dozvěděly se spoustu nových a praktických věcí (a já také). Dokonce za mnou poté přišla jedna ze žaček s nápadem, že by chtěla udělat ve škole projekt na lepší třídění odpadů. Hodiny měly vliv na postoje a hodnoty dětí, za což jsem opravdu ráda,” říká učitelka Petra Dufková z Gymnázia prof. Jana Patočky.

Tento pilotní projekt je první vlaštovkou, díky níž se Zachraň jídlo chce dozvědět informace o tom, jak vyhazování jídla vnímá mladá generace. Během hodin se diskutovalo a na závěr žáci vyplnili dotazník o svém chování. Informace o přístupu mladých lidí k vyhazování potravin zúročí Zachraň jídlo během podzimní soutěže zaměřené na věkovou skupinu 13 - 18 let, která vtipnou formou upozorní na problém vyhazování jídla na úrovni spotřebitelů.

V rámci pilotního projektu vznikla brožura Neplýtvej a yes, která nabízí informace a rady, jak se chovat zodpovědně k jídlu: například jak správně skladovat potraviny v lednici.

Podle výzkumů veřejného mínění se nejvíc k vyhazování jídla přiznávají mladí lidé mezi 18 – 29 lety, kteří podle statistik patří k největším „plýtvačům“. O chování teenagerů nemáme v tomto smyslu relevantní informace. Vzhledem k tomu, že jsou budoucími spotřebiteli, je ale vzdělávání o ekologických následcích plýtvání jídlem důležité.

Iniciativa Zachraň jídlo vznikla v roce 2013 a zabývá se efektivním využíváním jídla možnostmi, jak neplýtvat. Více na www.zachranjidlo.cz


Kontakty:

Veronika Kučerová, vedoucí pilotního vzdělávacího projektu, tel. 727 982 942, veronika.kucerova@zachranjidlo.cz

Anna Strejcová, PR a marketing, tel. 737 758 563, anna.strejcova@zachranjidlo.cz


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz