Osmá sezona Plzeňských farmářských trhů startuje již tuto sobotu!
23.3.2017
PLZEŇ [ENVIC, občanské sdružení]
Autor: Tomáš Popp, tel: 777 239 808
Plzeň žije jídlem
Plzeňské farmářské trhy budou i v letošním roce pořádány ve 14denním intervalu - od 25. března až do 16. prosince každou sudou sobotu. Termíny Plzeňských farmářských trhů v roce 2016: 25.3., 8.4., 22.4., 6.5., 20.5., 3.6., 17.6., 1.7., 15.7., 29.7., 12.8., 26.8. 9.9., 23.9., 7.10., 14.10., 21.10., 4.11., 18.11., 2.12., 16.12. Farmářské trhy zůstávají na náměstí Republiky v Plzni. Začínat se bude vždy v 8 a končit ve 12 hodin.
Cílem sdružení ENVIC (pořadatel Plzeňských farmářských trhů) bylo a je, vytvářet prostor a podmínky pro prodej prvotřídních, tuzemských sezónních potravin. „Nechystáme v pořádání Plzeňských farmářských trhů žádnou revoluci. Držíme se svých zásad – důsledný výběr prodejců – výrobců, vytváření příjemné atmosféry, oživování centra města Plzně, podpora lokální ekonomiky, nabídka skutečného poctivého jídla. Přesto v letošním roce přivítáme několik nových prodejců. Ti doplní stávající sortiment o další zajímavé produkty od šikovných sýrařů, uzenářů, pekařů ...“, vysvětluje Tomáš Popp koordinátor Plzeňských farmářských trhů z občanského sdružení ENVIC.
Město Plzeň drží palce...
Plzeňské farmářské trhy podporuje také primátor města Plzně Martin Zrzavecký. „Miluju skvělé jídlo. Pokud pochází z našeho regionu a můžu ho koupit přímo od výrobců, pěstitelů na farmářském trhu, je to úžasné. Plzeňské farmářské trhy mají vysokou kvalitu a směle se řadí mezi nejlepší farmářské trhy v celé republice. Kultura nezahrnuje jen výstavy, koncerty..., ale také jídlo. To stojí v samém středu naší kultury. Proto jsem moc rád, že díky Plzeňským farmářským trhům stravovací kulturu posouváme zase o něco výš. Díky patří farmářům, pořadatelům i zákazníkům trhů“, uvedl primátor Martin Zrzavecký. Podpora od města Plzně a od Městského obvodu Plzeň 3 je pro pořádání Plzeňských farmářských trhů zásadní. „Děkujeme vedení MO Plzeň 3 za spolupráci při vyřizování všech potřebných formalit. Pan starosta (Radoslav Neubauer) i pan místostarosta (Radoslav Škarda) trhům fandí a velmi nám pomohli“, říká Popp.
Jídlo jak má být
Na prvním Plzeňském farmářském trhu v se představí již tradiční, ale i noví prodejci. Pekaři ze tří pekáren – Pekařství Jílek, pekařství Zídek a Dobřanské pekařství napečou křupavé pečivo. Vynikající koláče a kávu připraví i Anděl Station z Plzně. Čerstvé i zpracované ryby budou pocházet z CHKO Český les. Maso a báječné uzeniny nachystají tito uzenáři a chovatelé – Angusfarm ze Soběsuk, farma Zelený, jatky Vojenice, Matějka z Letin, Plzák ze Dřevěné, Zelený z Drouhavče a Kaiser. Zvěřinové speciality bude grilovat pan Bubeníček z Úněšova. Jablečné mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov a Úherská moštárna. Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice, z farmy U řeky (Stříbro) nebo ze z Částkova. Ani „Čerstvá pasta“ vyráběná v Karlových Varech nebude na těchto farmářských trzích chybět. Také koření od Davídka provoní náměstí Republiky. Prodávat se budou i bylinky, sazenice a kořenová zelenina - Mlýn Podhora, Josef chobot, byliny Fröhlich, paní Vočadlová... Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.