Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

16. ročník Festivalu ProTibet podporuje adeptky buddhismu

27. 2. 2017 - OSTRAVA [Econnect/MOST]

Besedy s buddhistickým mnichem, neobyčejná filmová promítání, sypání pískové mandaly nebo přednášky, to vše nabídne Festival ProTibet, který se koná od 1. do 31. března. Smyslem letošního ročníku je podpořit malé buddhistické mnišky studující v klášteře Kowang. Peníze ze vstupného jsou určeny na zlepšení kvality jejich vzdělání.

“Šestnáctý ročník festivalu se letos koná ve více než 40 městech, například v Ostravě, Olomouci, Praze, Brně nebo Pardubicích. Jsme velmi rádi, že se do festivalu zapojují i kina, knihovny nebo čajovny v menších městech. Všude se budou moci návštěvníci festivalu seznámit s tradicemi a kulturou Tibetu,” říká koordinátor festivalu Tomáš Přichystal.

Hlavní postavou letošního ročníku je buddhistický mnich Pema Samdup, který přijíždí z kláštera Kowang ze severoindického Himálaje. Během svého měsíčního pobytu bude sypat pískové mandaly a besedovat o životě buddhistických mnišek v klášteře.

Největší protibetská akce každým rokem nabízí návštěvníkům několik filmových projekcí. Tento rok to budou například dokumenty Slunce za mraky – Boj Tibeťanů za svobodu a Až budou létat oceloví ptáci, snímek zkoumající navzájem se ovlivňující vztahy mezi současným tibetským buddhismem a západní kulturou. Návštěvníci budou mít také příležitost vidět dokument o pokojném boji za přežití národa Tibet volá po svobodě.

„Jsme velmi rádi, že jsme do letošního programu opět získali snímek Tibet volá po svobodě. Ten mapuje současnou historii Tibetu od čínské okupace a zabývá se tématem politických persekucí,“ říká k dokumentu Tomáš Přichystal.

Místa zapojená do letošního festivalového dění mají možnost si objednat i přednášku zaměřenou na rozvojovou problematiku, konkrétně na projekty organizace MOST ProTibet. Na této přednášce se návštěvníci blíže seznámí s rozvojovými projekty MOSTu, například s oblíbenou Kozou ProTibet nebo novým projektem na podporu tibetských seniorů – Hoří a hřeje.

Festival ProTibet podpoří vzdělání buddhistických mnišek studujících v klášteře Kowang. Při festivalových akcích bude možnost si zakoupit fotografie francouzského fotografa Oliviera Adama. Fotografie zobrazující život buddhistických mnišek vznikly díky projektu Buddhovy dcery.

MOST, o. p. s. podporuje od roku 2004 vzdělávání a zlepšuje životní podmínky lidí žijících v indickém Himálaji a v Tibetu. Pomáháme tisícům tibetských dětí, seniorům, mnichům a mniškám a nomádským rodinám.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz