Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dálnice D8 jako riziko korupce získala česko-německou cenu

1. 2. 2017 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Cenu Česko-německých žurnalistů za rok 2016 v kategorii „Multimedia DE“ získali redaktoři televizní stanice MDR Arndt Ginzel a Martin Kraushaar, kteří ve své reportáži ze 14. listopadu 2015 s názvem „Milliardengrab Autobahn“ (Miliardy pro dálnici v hrobě) upozornili na vysoké korupční prostředí při přípravě a výstavbě dálnice D8 z Prahy do Drážďan a jedné dálnice ze Saska do Polska. Ceny v šesti kategoriích udělil v neděli 29. ledna 2017 Česko-německý fond budoucnosti ve Veletržním paláci v Praze.

„Byl jsem jejich úspěchem příjemně překvapen, neboť jsem reportáž viděl už asi před dvěma měsíci a svým pojetím má blízko k „naším“ Reportérům ČT. Sice trvá jen čtvrt hodiny, ale přesně popisuje, jak při přípravě dálnice D8 přes České středohoří mělo převahu spíše politické rozhodování, před odborným, takže její trasování a průběh výstavby mohla negativně ovlivnit i korupce,“ říká předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Česko-německá novinářská cena se uděluje písemným, rozhlasovým a televizním příspěvkům, které přispěly k lepšímu porozumění mezi oběma státy. Zájem o 1. ročník mělo více než 90 nominací. Udílení cen se zúčastnil např. český ministr kultury Daniel Herman a německý ministr zemědělství a spolupředseda Česko-německého diskusního fóra Christian Schmidt. V úvodu vystoupil bývalý český předseda vlády Petr Pithart.

„Úspěch autorů reportáže o dálnici D8 potvrdil, že téma korupce je stále živé a tíživé, neboť obrovské finanční prostředky se ztrácejí také při výstavbě dálnic,“ glosuje úspěch obou reportérů geolog Vladimír Cajz z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, který se vyhlášení cen zúčastnil a který od roku 1995 opakovaně upozorňoval, že schválená trasa dálnice je riziková, protože prochází přes sesuvné území.

Za českou stranu v reportáži kromě Vladimíra Cajze vystupuje ještě Petr Šourek z protikorupční cestovní kanceláře Corrupt tour a Martin Komárek z protikorupčního spolku Oživení. Potíže dálnice D8 se sesuvy ukázala také Česká televize, a to v prosinci 2016 v rámci cyklu Reportéři ČT v díle s názvem Miliardový zářez, dále v dubnu 2014 v cyklu Nedej se v díle s názvem Dálnice v háji a v září 2000 v díle s názvem Dálnice D8.

„Nezákonný výběr koridoru a trasy dálnice D8 přes České středohoří potvrdila stanoviska Ministerstva životního prostředí z roku 1999 a 2012, Nejvyššího kontrolního úřadu z roku 2000 a veřejného ochránce práv z roku 2003 a také tři rozsudky z roku 2012, které zrušily dílčí územní rozhodnutí,“ připomíná ještě Patrik.

Dálnici D8 délky 16,4 km přes České středohoří staví sdružení firem pod vedením firem EUROVIA CS, a. s., a Metrostav, a. s., přičemž původní cena ze září 2007 ve výši 9,9 mld. Kč (bez DPH) se zvýšila na cca 15 mld. Kč (bez DPH) a termín dostavby z prosince 2010 se posunul na 2017-8: předčasné užívání je od 17. 12. 2016.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz