Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Spojte to, co vás těší, s tím, co pomůže. Uběhněte třeba čtyřiaosmdesát kilometrů, pomůžete tak rysům. Roman získal přes 23 tisíc korun, poběží zítra

9. 12. 2016 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Za pouhé dva týdny se podařilo vybrat na Rysí hlídky a na ochranu velkých šelem a divočiny v české přírodě 23 tisíc korun. Je to o tři tisíce více, než byl cíl vůbec první peer to peer crowdfundingová akce, kterou Hnutí DUHA udělalo. "Jsem hrozně hrozně rád, že jsem na tomhle experimentu mohl spolupracovat," říká blízký spolupracovník ekologické organizace Roman Hřebecký.

V sobotu 10. prosince uběhnu osmdesát kilometrů napříč brdskými lesy při závodu Pražská stovka. Tak zněla osobní Romanova výzva, jejímž prostřednictvím chtěl od své rodiny, známých či kolegů vybrat 20 tisíc korun, které pomohou při monitoringu a ochraně velkých šelem v ČR. Ekologická organizace se Romanovou výzvou zároveň připojuje k celosvětové výzvě GivingTuesday, jejíž první ročník u nás odstartoval 29. listopadu a jednotlivé výzvy v průběhu prosince končí. Více o #GivingTuesdayCZ: http://giving-tuesday.cz/

START: Jince, turistický rozcestník "Jince, u mostu", sobota 10.12.2016 8:30 hod.
CÍL: Praha - Modřany, tělocvična základní školy Prof. Švejcara (Mráčkova 3090) do neděle 11.12.2016 maximálně do cca 12:00 hod.- zadní vchod H mapa (http://mapy.cz/s/lHL9).

Romanova výzva na pomoc Rysím hlídkám i jeho osobní video jsou na https://www.darujme.cz/roman/ Zítra můžete sledovat a podpořit jeho odvážný čin na sítích Instagram a Facebook sledováním hashtagů #kaslunakomfort #chcidodivociny a podpůrnými komentáři. Stále je take možné na Romanovu výzvu a Rysí hlísky přispět https://www.darujme.cz/roman/

Smyslem "Darovacího úterý", které vzniklo jako pomyslná protiváha takzvaného Black Friday - Černého pátku, je zapojit vlastní přátele do neziskového projektu, kterému autor výzvy věří. Sám je buď dárcem, dobrovolníkem nebo spolupracovníkem organizace, pro niž výzvu přijal. Pro Romana je to právě jedna ze součástí kampaně Česká divočina, konkrétně Rysí hlídky. Výzva je zároveň vždy spojena s překonáním sebe sama, jímž si musí vyzyvatel projít. A sám pak aktivně propaguje na sociálních sítích a nabízí osobní odměny všem, kdo se zapojí. Například věnuje své pracovní schopnosti a čas těm, kteří na výzvu darují nad určitou částku.

Samotné Rysí a Vlčí hlídky, které chrání velké šelmy a mapují jejich výskyt, probíhají už sedmnáctou sezónu. Stovky dobrovolníků zaznamenávají na vybraných územích po celou zimu znaky velkých šelem (např. stopy, trus), odebírají vzorky pro DNA a potravní analýzy a na vhodná místa umisťují fotopasti. Důležité je i šíření informací o velkých šelmách mezi místními obyvateli, turisty, lesníky a myslivci. Právě jejich tolerance k přítomnosti velkých šelem je zásadní pro přežití zvířat. Hlídky jsou i prevencí proti pytláctví, svou přítomností v terénu odrazují potenciální lovce.

Terénní poznatky zveřejňujeme na stránkách www.selmy.cz a v mapové aplikaci www.mapa.selmy.cz. Více o projektu Rysích hlídek: http://hnutiduha.cz/nase-prace/lesy-priroda/temata/velke-selmy.

Vlčí a Rysí hlídky jsou součástí širšího projektu na ochranu české divoké přírody a zvětšení její rozlohy. Ta u nás zaujímá jen 0,3 % rozlohy státu, zatímco zastavěná plocha zaujímá téměř 11 %. Hnutí DUHA proto navrhuje, aby se území pro divočinu výhledově zdesetinásobilo.

Cílem Hnutí DUHA je vyhlásit v ČR novou oblast divoké přírody o rozloze aspoň tisíc hektarů. Nejen u nás, ale v celé západní Evropě sílí poptávka po větším území pro divokou přírodu. Podle loňského průzkumu veřejného mínění, který uskutečnila Masarykova univerzita, chce chránit divokou přírodu 71% občanů. Každý týden u nás vyráží do krajiny za odpočinkem čtyři miliony lidí.

Ekologická organizace letos zveřejnila studii, která vytipovala nejvhodnější nová území pro ponechání svobodnému vývoji přírody. Nacházejí se v Krušných horách, Chřibech, Oderských vrších, Javorníkách a Litovelském Pomoraví. Kromě většího území pro divočinu jde také o získání její pestřejší sítě, a to jak kvůli reprezentativnějšímu zastoupení různých přírodních společenstev, tak pro lepší dostupnost návštěvníků. Vhodná území jsou i tam, kde národní parky nikdy nevzniknou, a přesto v nich mohou ohleduplní turisté obdivovat fascinující přírodní procesy. Vybraná místa se mohou stát útočištěm pro svobodný vývoj divoké přírody, ale také nabízejí turistům unikátní zážitky a mohou tak podpořit místní ekonomiku.

Hnutí DUHA vydalo průvodce "Poznejte ostrovy české divočiny" pro turisty, kteří chtějí tato místa objevovat. Obsahuje dvanáct konkrétních tipů na výlety a je nabitý zajímavostmi i fotografiemi. Zájemci si jej mohou objednat zdarma na adrese http://ostrovydivociny.cz.

Divoká příroda má zásadní význam pro poznání přírodních procesů. Přírodovědečtí, lesničtí i zemědělští odborníci tady mohou studovat přirozené proměny ekosystémů a zjišťovat, jak se krajina přizpůsobuje například změnám podnebí.

V České republice míra dárcovství meziročně narůstá. Podle Nadace Via objem dobročinných darů roste už řadu let rychleji než český HDP. Poslední dosud zpracovaná data z loňských daňových přiznání ukazují, že jednotlivci darovali celkem 1,7 miliardy korun a že české firmy jsou v současnosti zhruba pětinásobně štědřejší než v roce 2000. Celkem tedy Češi − firmy a jednotlivci − ročně darují okolo 5,2 miliardy korun.

Roman Hřebecký, zakladatel Pábení.cz a první vlaštovka nového trendu v dárcovství, řekl: "Ptáte-li se, jestli bych do toho šel znovu, nevím. Povím v neděli, jen co se trochu zmátořím. Co bych chtěl ale říct určitě - přijde mi to celé jako hrozně prima způsob získávání prostředků na skvělé věci. Chtěl bych říct, že jestli máte někdy pocit, že byste měli něco udělat, vymyslete si výzvu, spojte se třeba s Hnutím DUHA a zkuste to. Nemusíte jen posílat peníze. Nemusíte evidentně ani nikde přímo pomáhat. Můžete spojit to, co vás těší, s tím, co pomůže. Stačí se prostě jen zvednout."

"Za sebe můžu říct, že i kdybych vystrčil hlavu ze své komfortní zóny jen tím, že jsem tolika z vás napsal a o něco prosil, má to pro mě hodnotu. Možná větší než celý výlet po Brdech. Moc mi pomohlo, že to bylo pro tak dobrou věc, jakou jsou Rysí hlídky. Dodá to člověku odvahu. Zvlášť člověku, co se posledních deset let pohybuje v marketingu. Víte, co tím myslím? Takže ještě jednou. Díky! Duze za tu možnost a vám za podporu, fandění, krásné věty, peníze. Jdu nabít čelovku, batoh našlapat cukrem a koupit si mapu Brd."

Žaneta Gregorová, vedoucí týmu pečujícího o dárce Hnutí DUHA, řekla: "Do práce neziskových organizací se mohou lidé zapojit mnoha rozličnými způsoby. Někdo může věnovat svůj čas, někdo si zavede trvalý příkaz. A pokud někdo vyzve své přátele, kolegy a známé, aby se zároveň s ním podíleli na dobré věci, a navíc svou snahu sám umocňuje překonáváním sebe sama, například vytrvalostním během v náročných podmínkách, stává se i ambasadorem obdarovávané organizace. A to jedna z nejcennějších forem pomoci, kterou může jednotlivec poskytnout a které si velmi vážíme."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz