Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kalendář s divokými koňmi pomůže záchraně velkých kopytníků

27. 10. 2016 - PRAHA [Econnect/Česká krajina]

Divocí koně, zubři a pratuři jsou námětem kalendáře, který vydává spolek Přátelé a rodáci Milovic. Cena kalendáře je 99 korun, spolek věnuje 30 korun z každého prodaného výtisku společnosti Česká krajina, která rezervaci se vzácnými kopytníky založila. Zbývající část výtěžku jde na podporu milovické organizace.

„Kalendář obsahuje více než padesát fotografií z lokality bývalého vojenského prostoru,“ upozorňuje Vladimír Vedral ze spolku Přátelé a rodáci Milovic. Kalendář vznikl díky významné podpoře Středočeského kraje a města Milovice.

Připravil ho, sestavil a nafotil grafik a fotograf Michal Köpping. „Na focení zvířat je nejnáročnější najít si dostatek času a pak pokaždé ještě přijít ve správnou chvíli. Tedy když se něco děje, je dobré počasí, světlo a zvířata mají dobrou náladu, aby fotografa ignorovala,“ říká autor kalendáře. „Samozřejmě je taky nutné mít dobrou fyzickou kondici – třeba zubry musíte někdy celkem dlouho hledat,“ dodává Michal Köpping.

Zájemci si mohou kalendář zakoupit v Městské knihovně Milovice nebo Informačním Centru v budově milovické radnice. Kalendář je také možné objednat e-mailem a nechat si jej zaslat Českou poštou po předchozí úhradě 140 korun (99 Kč kalendář a 41 Kč poštovné) na bankovní účet spolku Přátelé a rodáci Milovic 212201832/0300 (Poštovní spořitelna). „Při úhradě na účet uveďte do poznámky při platbě své příjmení a zároveň na mail info@pratele-milovic.cz zašlete celé jméno a příjmení (musí být shodné jako v poznámce) a adresu na kterou má být kalendář zaslán. Po připsání úhrady na bankovní účet bude do pěti dnů kalendář doručen na vaši adresu,“ dodává Vladimír Vedral.

Kromě velkých kopytníků zachycuje kalendář také další vzácné obyvatele této Evropsky významné lokality vyhlášené v roce 2005. Především ohrožené motýly, kterým návrat divokých koní umožnil v těchto místech přežít.

Fotografování v těchto místech je velmi náročné. „Naštěstí není ani nutné mít drahou techniku, jde to i bez plnoformátové zrcadlovky a objektivů s nízkou světelností v cenách řádově až stovek tisíc korun. Fotografii dělá fotograf a jeho schopnost umět si vše správně nastavit, nakomponovat obraz a ve správný okamžik zaznamenat. K překvapení většiny kolegů mi na jeden podařený motiv stačí klidně jen pět záběrů, ne padesát nebo sto, jak je nyní zvykem. Mám málo času a nesnáším probírat se například sto padesáti snímky hrajících si hříbat, abych pak vybral jeden jediný, který potřebuju,“ dodává Michal Köpping.

Občanské sdružení Přátelé a rodáci Milovic vzniklo v roce 2003, současný název používá od roku 2011, kdy došlo k přejmenování z názvu Milovice-Mladá. „Naším cílem je seznámit širokou veřejnost se zajímavou a někdy i překvapivou historií našeho města. Vydáváme materiály o městě, pořádáme společenské akce, jako je například Výprava k prameni Mlynařice, Cesta do školy v Mladé a další. Zapojili jsme se do obnovy původní krajiny v nivě Mlynařice a připravujeme vznik komunitní zahrady a sadu,“ vysvětluje Vladimír Vedral.

Na místě původní staré cihelny připravuje spolek keramickou pec na dřevo, která bude sloužit k vypalování keramiky a výrobků i ze zásob původní cihlářské hlíny. Organizace provozuje stránky pratele-milovic.cz, kde informuje také o aktuálních událostech v Milovicích. Týdenní nebo měsíční kalendáře s tematikou Milovic vydává spolek pravidelně od roku 2011.

Za projektem kalendářů stojí člen spolku Vladimír Vedral, který přes dvacet let sbírá historické fotografie a pohlednice Milovic. „První fotografie do sbírky se mi dostala po návštěvě antikvariátu v Praze, kdy jsem měl hodinu čas, než mi jel vlak. Našel jsem tam snímek z roku 1911, kde byl pohled na Milovice od Dvora, tedy statku, k vojenskému táboru. Byl zde detailní záběr na dům pod statkem. Za chvíli mi došlo, že to je náš dům i s původními okenicemi, které jsem našel na půdě a nevěděl, odkud se vzaly. Tím to všechno začalo a nyní mám ve sbírce přes 1100 kusů pohlednic Milovic, především z období 1900 až 1938,“ popisuje Vladimír Vedral.
Další moment, který přispěl k tradici vydávání kalendářů, se odehrál v roce 2010. „Tehdy jsem se v místní restauraci RKDM dal do řeči se sympatickým mladíkem. Po nějaké době si postěžoval, že nafotil sérii fotek z natáčení historického leteckého filmu Red Tails na letišti v Milovicích, a je škoda, že je veřejnost neuvidí. Já jsem si postěžoval opačně, že bych chtěl vydat kalendář s historickými fotografiemi Milovic, ale neznám šikovného grafika, který by ho zpracoval. Ukázalo se, že mladíkem je Michal Köpping, profesionální fotograf, grafik a během čtrnácti dní šel do tisku první kalendář Milovice 2011 z natáčení filmu Red Tails. Tím spolupráce začala a Michal graficky připravil všechny naše další kalendáře,“ navazuje Vladimír Vedral.

Srdeční záležitostí Michala Köppinga je právě fotografování unikátní přírody v bývalém vojenském prostoru, na jehož části je realizován projekt společnosti Česká krajina zaměřený na návrat velkých kopytníků do přírody. Kromě jeho nejlepších snímků jsou v kalendáři Milovice 2017 uvedeny také informace o Evropsky významné lokalitě Milovice-Mladá a přínosu projektu společnosti Česká krajina pro přírodu.

„Nápad vydat stolní kalendář s tematikou velkých kopytníků nás velmi potěšil. Je to poprvé, kdy milovníci divokých koní, zubrů a praturů získají reprezentativní kolekci těch nejhezčích snímků, které v rezervaci vznikly. Musím poděkovat jak autorovi výtvarné části, tak klubu rodáků za vydání kalendáře i za příslib darování části výtěžku na další rozvoj rezervace,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Ochranářská organizace na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata a rezervace jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz