Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Za výstavbu spalovny v Chotíkově pokuta 50 tisíc korun

26. 8. 2016 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Společnost Plzeňská teplárenská ve své honbě za rychlé spuštění spalovny komunálních odpadů v Chotíkově už nejméně dvakrát porušila zákon. Loni v květnu nevyřídila žádost Dětí Země poslat údaje o konzervaci spalovny, takže Krajský soud v Plzni ji v říjnu 2015 přikázal žádost vyřídit a zaplatit Dětem Země 12,2 tisíc korun.

Letos v dubnu zase prováděla stavební práce bez pravomocného stavebního povolení, takže jí stavební úřad v Nýřanech v květnu uložil pokutu 50 tisíc korun za porušení zákona.

„Musíme ocenit stavební úřad v Nýřanech, že mu od spáchání deliktu v podobě pokračování výstavby spalovny bez pravomocného stavebního povolení trvalo asi měsíc ke svolání ústního jednání a k uložení pokuty ve výši 50 tisíc korun, neboť zákony platí pro všechny,“ komentuje situaci předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Děti Země nyní získaly rozhodnutí, podle kterého se Plzeňská teplárenská, a. s., vymlouvala na to, že na doložku pravomocnosti se nemusí čekat, takže do 25. dubna 2016 nezákonně prováděla pět dní dokončovací práce. Ty zase zlehčovala, že šlo jen o přípravu ke zkušebním zkouškám, k navážení odpadů, k úklidu staveniště apod.

Podle Dětí Země podobnými výmluvami loni krajskému soudu zase tvrdila, že není povinným subjektem, který má žádosti o informace vyřizovat. Toto tvrzení bylo ale soudem vyvrácené jako mylné, takže Plzeňská teplárenská, a. s., musela žádost řešit a zaplatit Dětem Země soudní náklady ve výši 12,2 tisíc korun.

„Nyní připravujeme podat třetí žalobu proti pravomocnému územnímu rozhodnutí, které 20. července 2016 vydal Krajský úřad Jihočeského kraje. Podle našeho názoru jde opět o nezákonný postup, neboť nedošlo k přezkumu všech závazných stanovisek na ochranu životního prostředí,“ vysvětluje další plány Patrik.

Spalovna dosud čelila celkem šesti žalobám spolků, přičemž všechny tyto soudní spory skončily jejich vítězstvím. Krajský soud totiž v letech 2014 a 2015 zrušil pravomocné územní rozhodnutí, v roce 2015 dvakrát a v roce 2016 jednu zrušil pravomocné stavební povolení a v říjnu 2015 přikázal účelově nečinné Plzeňské teplárenské, a. s., žádost Dětí Země o poskytnutí údajů o konzervačních pracích na stavbě spalovny vyřídit.

Výstavba spalovny za 2,1 miliardy korun byla zahájena v září 2013 a nyní je již hotová, resp. od poloviny srpna 2016 probíhají zkušební zkoušky technologie. Krajský soud v Plzni ovšem dne 22. srpna 2016 potřetí zrušil pravomocné stavební povolení, na důvody se ale čeká. Veřejnost a spolky kritizují spalovnu již od roku 2010.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz