Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > tiskové zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zvonečník říká ne palmovému oleji

18.8.2016
Praha [Platforma Zvonečník]
Autor: Jiří Jakl, tel: 776877565

České potraviny se celá staletí obešly bez palmového oleje. Palmový olej je ale nejlevnější potravinářský tuk, který se dá snadno barvit a aromatizovat. Svezl se na vlně tlačení na výrobní cenu potravin v neoliberálních dobách zvyšovaného DPH (hlavně v letech 2007 z 5 na 9% a 2012 z 10 na 14%) a také na margarínové vlně proti živočišným tukům (máslo, sádlo). Jeho používání není jen etický problém, jak v únoru letošního roku naznačoval ministr Marian Jurečka.

Ze zdravotního hlediska je problém palmového a palmojádrového oleje vysoký obsah nasycených mastných kyselin, navíc s dlouhými řetězci. Tyto kyseliny jsou spojovány s rizikem aterosklerózy a přímo se k nim vztahuje kampaň "Nasycené škodí" podporovaná Českou společností pro aterosklerózu, Společností pro výživu, Fórem zdravé výživy či Stop obezitě. Lépe stravitelné nasycené mastné kyseliny v našich podmínkách přirozeně získáváme z mléčných a masných výrobků. Ve studené kuchyni je lze snadno vyvážit zdravějšími oleji s nenasycenými mastnými kyselinami (slunečnicový) a v teplé kuchyni potravinářským řepkovým olejem.

Postoje ministra Jurečky (KDU-ČSL) nehájí zájmy českých spotřebitelů, zdraví občanů a také přímo zemědělců. Ti rozhodně neprodukují palmový olej. Na zřetel je potřeba vzít spíše střídmý a vyvážený příjem českých tuků (neztužený slunečnicový a řepkový olej, máslo, sádlo). Nelze přihlížet ani šizení tradičních českých (někdy dokonce s nápisem "staročeské") potravin barveným a aromatizovaným palmovým olejem, zbytečnému používání tukových polev a konzumaci smažených výrobků. Konzumace těchto potravin může vést ke zbytečnému tloustnutí a většímu riziku aterosklerózy. A to za předpokladu, že tento tuk je dopravovaný půl planety, jeho produkci musejí ustoupit deštné pralesy a vhledem k nárokům palem na půdu a vodu tato produkce není dlouhodobě udržitelná.
Hodně diskutované je také větší používání palmového oleje v biopalivech. Podle IISD vzrostla spotřeba palmového oleje v Evropě mezi lety 2006 až 2012 pro výrobu biopaliv o neuvěřitelných 365 procent. Dovážený palmový olej může být i bez dotací levnější než řepkový olej. Vzhledem k jednoznačně negativní ekologické stopě je nutné využívání biosložky z palmového oleje v jakýchkoli palivech odmítnout.

Zvonečník podporuje zákaz využívání biosložky z palmového oleje v jakýchkoli evropských palivech a podporuje také vyšší zdanění necertifikovaného palmového oleje používaného v potravinářství a kosmetice.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz