Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Respect zve už po devatenácté na okružní cestu světem world music

3. 6. 2016 - PRAHA [Econnect/Respect festival]

Do pestrých hudebních krajin Etiopie, Egypta, Ukrajiny, Alžírska, Izraele ale i Francie, Rakouska či Nizozemska zve již příští víkend, 11. a 12. června, festival Respect. Nejstarší česká přehlídka world music se letos již po 19. vydává na objevnou cestu napříč regiony i hudebními žánry. Na louce pod Bruselskou cestou na Výstavišti Holešovice se vystřídají například u nás známí Zuco 103 a Attwenger, ale zároveň se v české premiéře představí i legendy jako Mahmoud Ahmed nebo objev Respectu festivalu divocí Hudaki Village Band.

Poprvé v Praze vystoupí africký velikán Mahmoud Ahmed, jenž jako mladík začínal v císařské kapele panovníka Haile Selasie, později převzal z rukou Roberta Planta cenu BBC za nejlepšího afrického umělce a svou hudbou zaujal i Jima Jarmusche, který jeho nahrávky použil ve filmu Zlomené květiny. Bohatou minulost za sebou má i jeden z letošních festivalových objevů Hudaki Village Band. Živelná kapela z Podkarpatské Rusi hrávala na venkovských svatbách, před pěti lety zaujali na slavném festivalu Szigét a v době protestů koncertovali na policií obklíčeném Kyjevském náměstí Maidan. Unikátní spojení kultur i hudebních vlivů pak nabídne Diwan Saz. Sestava z Galileje má židovské, arabské i křesťanské členy, kterým vévodí sotva patnáctiletý beduín s neuvěřitelným hlasem.

Za pozornost rozhodně stojí i nakažlivě zábavní alpští punkeři Attwenger, kteří se nebojí ani jódlování, zakladatelé brazilectra Zuco 103, či zpěvačka Foune Diarra a houslista Jacky Molard, kteří ve společném projektu N’Diale originálně propojují africkou a bretaňskou hudbu. Kvintesencí tradiční egyptské muzikality s takřka tanečními groovy zaujmou ve Francii žijící Egypťan Tarek Abdallah, fundovaný inovátor arabské loutny oudu, s o generaci starším mistrem tamburiny riqq Adel Shams El-Dinem.

Respect Festival 2016 proběhne na louce pod Bruselskou cestou v areálu Výstaviště v pražských Holešovicích 11. a 12. června. Dvoudenní vstupenky v ceně 570 Kč a jednodenní v ceně 470 Kč jsou v předprodeji v sítích GoOut, Ticketpro a Ticketportal. Více informací na www.rachot.cz.

Vedle opulentní hudební hostiny nabídne Respect také gastronomický koncert chutí z celého světa. Milovníci dobrého jídla budou moci okusit lahůdky indické, tibetské či javánské provenience, prostá chutná jídla kočovné kuchyně i tradiční italské speciality. Chybět nebude ani program pro děti a umělecké instalace, které ve festivalovém areálu umístí například Lukáš Rais, Patrik Proško či Marianna Stránská.

PROGRAM RESPECT FESTIVALU 2016
So | 11/6, 13.00
MAHMOUD AHMED (Etiopie)
HUDAKI VILLAGE BAND (Ukrajina)
KAMEL EL HARRACHI (Alžír/Francie)
TAREK ABDALLAH & ADEL SHAMS EL-DIN (Egypt/Francie)
 
Ne | 12/6, 13.00
ZUCO 103 (Brazílie/Nizozemsko)
DIWAN SAZ (Izrael)
N’DIALE (Mali/Francie)
ATTWENGER (Rakousko)
JACKY MOLARD QUARTET (Francie)

Mahmoud Ahmed ­ Hlas pevný jak ocel z africké země, která nikdy nebyla kolonií
Mahmoud Ahmed patří k největším zpěvákům celého kontinentu, v baladách má ponor Otise Reddinga a v improvizacích rozlet Nusrata Fateh Ali Khana. Jako nejlepší africký umělec získal cenu BBC. V historii festivalu Respect je Mahmoud Ahmed tím umělecky nejzásadnějším hostem.

Hudaki Village Band - Svůdné rytmy venkovských tancovaček z Podkarpatské Rusi
Hudaki Village Band prošli tou nejintenzivnější hudební průpravou na jihu Ukrajiny, kde se dodnes udržel tradiční způsob života. Stylem i nástrojovým vybavením patří do stejné kategorie jako světoznámé skupiny Taraf de Haidouks či Muzsikás. V době protestů koncertovali na policií obklíčeném Kyjevském náměstí Maidan a jsou jedním z největších letošních objevů Respectu.

Kamel el Harrachi - Hořké písně emigrantů pronikají napříč kulturami
Zatímco umělci jako Rachid Taha či Souad Massi vytvářejí moderní fúze alžírských stylů, Kamel El Harrachi čerpá z kořenů a navazuje na odkaz svého otce Dahmane El Harrachi, který byl paralelou Boba Dylana. Kamel hrou na mandolu, typický nástroj severní Afriky, propojuje hudební styly Alžíru, Francie a Španělska.

Tarek Abdallah a Adel Shams El­Din ­ Egyptská klasika v tanečním groove
Ve Francii žijící Egypťan Tarek Abdallah je tím nejfundovanějším inovátorem orientální loutny oud, která je předchůdcem našich evropských kytar. Jeho partnerem je o generaci starší mistr tamburiny riqq Adel Shams El­Din. Kritika přirovnává jejich souhru k vrcholným koncertům indického mistra Raviho Shankara s hráčem na tabla Alla Rakhou.

Zuco 103 - Návrat průkopníků brazilelectra
Jedna z nejkvalitnějších živých kapel na současné nizozemské hudební scéně. Do hudební historie se Zuco 103 zapsali jako zakladatelé tzv. Brazilectra - směsice jazzu, brazilské hudby a elekroniky, obohacená dalšími hudebními vlivy. Jako první zkombinovali sambu se samplovanou taneční hudbou. Na podiu překypují energií a jejich koncerty zaručují nezapomenutelný zážitek.

Attwenger - Alpský punk
Spontánní a nakažlivě zábavná skupina, která je jedinou svého druhu na světě. Duo zpívající za doprovodu kvílejícího akordeonu, nadupaných bicích a elektroniky v hornorakouském dialektu, který míchá s angličtinou. Mísí punk s folklorem, hip hopem i elektronikou. Někdy dojde také na jódlování. Skupina hrdě trvající na své provinčnosti si vydobyla renomé po celém světě.

Diwan Saz - Spirituální trance s hebrejsko­beduínskýni kořeny
Sestava z Galileje na severu Izraele má židovské, arabské i křesťanské členy ­ a hraje hudbu stejně barvitou, jako je etnické složení blízkého Východu. S hráči světového renomé zpívá 15letý arabský beduínský klučina s hlasem ostrým jak písečná bouře. Na koncertech skupiny slyšíme hebrejštinu, arabštinu, turečtinu i perštinu. Hudebníci nabízejí mírumilovné poselství, které vytváří hudební most mezi politicky znepřátelenými regiony.

Jacky Molard Quartet ­ Hudba z Bretaně v nejsofistikovanější kvalitě
Houslový virtuos Jacky Molard a jeho akustický kvartet patří k tomu nejlepšímu, co Evropa nabízí na poli world music. Jejich repertoár sahá od ostře rytmických tanců až po uvolněnou improvizaci. Během své třicetileté dráhy rozvíjel Jacky tradiční bretaňskou hudbu a hledal spojnice s dalšími žánry ­ především z Balkánu i Afriky.

N’Diale ­ Magické spojení Bretaně a Mali
Hudební kořeny z rozdílných světadílů mají více společného než laik tuší, čehož důkazem je společný projekt bretaňského houslisty Jacky Molarda a malijské zpěvačky Foune Diarry, známé ze skupin Habiba Koitého či Amadou & Mariam. “Mix, který by od méně nadaných hudebníků vyzněl jako prázdná bublina, vytváří éterické spojení mezi Afrikou a Bretaní,” píše vlivný britský časopis fRoots.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz