Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nový projekt představí veřejnosti tajemné obyvatele půdních prostor

11. 1. 2016 - PRAHA [Econnect/Česká společnost pro ochranu netopýrů]

V České republice probíhají v poslední době rozsáhlé stavební úpravy budov, zejména jejich zateplování, opravy střech či různé přestavby. Při tom často dochází k likvidaci úkrytů řady druhů netopýrů, které jsou svým výskytem na budovy vázány, a někdy i k přímému ohrožení zvířat při probíhajících stavebních pracích. „Naše organizace se řešení tohoto problému v posledních šesti letech intenzivně věnovala. V rámci série navazujících projektů jsme se snažili navrhovat a v praxi prosazovat systém řešení, která umožňují skloubit stavební záměry i ochranu zvířat,“ říká Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů. Pozornost byla zaměřena především na panelové domy, kde k zániku úkrytů v souvislosti se zateplováním docházelo nejrychleji.

Problém se však netýká jen panelových domů, ohrožena jsou také tradiční sídla netopýrů na půdách kostelů, hradů, zámků a dalších budov podobného typu. „Tato místa jsou přitom osídlována letními koloniemi druhů, které vykazují silnou vazbu na daný úkryt a často zde tvoří početné agregace. Při zachování vhodných podmínek můžou netopýři využívat svůj tradiční úkryt pro odchov mláďat po mnoho generací. Na druhou stranu jakýkoliv negativní zásah v tomto úkrytu či jeho zánik může mít fatální dopad na celou lokální populaci,“ vysvětluje Schnitzerová. Takovým zásahem může být například uzavření vletového otvoru využívaného kolonií netopýrů kvůli zamezení přístupu holubů nebo oprava střechy v době porodů mláďat. V obou zmíněných případech přitom existuje vhodné řešení, které umožní realizovat záměr majitele a zároveň neohrozí netopýry. Lidé však o těchto možnostech většinou nevědí. Zvýšení informovanosti o uvedené problematice mezi veřejností, majiteli a správci budov i pracovníky veřejné správy je proto jedním z hlavních cílů nového projektu České společnosti pro ochranu netopýrů „Na půdě, tam to žije – aneb poznejte tajemný svět netopýrů!“.

„V rámci projektu chceme mimo jiné využít toho, že hrady, zámky a další budovy, kde se kolonie netopýrů vyskytují, jsou často zároveň vyhledávanými turistickými cíli. Plánujeme rozšířit naši dosavadní spolupráci s jejich majiteli a správci a prostřednictvím řady zábavných aktivit se pokusit oslovit co největší množství lidí, kteří tato místa každoročně navštěvují. V přípravě jsou například tzv. netopýří pozorovatelny, které pomocí kamerového systému umožní pozorovat dění v kolonii, aniž by docházelo k rušení zvířat. Netopýři se nově objeví také ve výkladu průvodců nebo v populárním geocachingu, pro děti budou připraveny nové pracovní listy. Chybět ale nebudou ani tradiční celovečerní akce zaměřené na setkání s netopýry, výstavy, soutěže nebo odborné semináře,“ přibližuje Schnitzerová a dodává: „Podstatnou součástí projektu jsou ale i prakticky zaměřená opatření, jako je provedení lokalizace a trvalé označení výletových otvorů netopýrů na půdách nebo zajištění poradenského servisu včetně pomoci s řešením konkrétních problémů na jednotlivých lokalitách.“ Více informací o projektu a jeho aktivitách najdou zájemci na webových stránkách www.ceson.org.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz