Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cenu za přínos světové kinematografii převezme na 19. MFDF Ji.hlava legenda arménské kinematografie Artavazd Pelešjan

26. 10. 2015 - JIHLAVA [Econnect/MFDF Jihlava]

Největší svátek dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě MFDF Ji.hlava odstartuje už za několik desítek hodin. Slavnostním ceremoniálem provede dvojice moderátorů – Jiří Havelka a Ondřej Cihlář, z divadelního uskupení Vosto5. Artavazd Pelešjan převezme z rukou festivalového ředitele Marka Hovorky Cenu za přínos světové kinematografii, Erik Tabery vyhlásí vítěze letošního ročníku Ceny Respektu a Helena Třeštíková pokřtí svoji knihu o časosběrné metodě natáčení. 19. MFDF Ji.hlava pak odstartuje filmový portrét českého fotografa Josefa Koudelky, jenž natočil izraelský režisér a fotograf Gilad Baram. Na světové premiéře bude přítomen jak sám režisér, tak hlavní postava dokumentu Josef Koudelka.

Cenu za přínos světové kinematografii převezme v úterý 27. října arménský režisér, jehož tvorba se pohybuje na hranici mezi hraným, avantgardním a dokumentárním filmem, Artavazd Pelšjan. „Artavazd Pelešjan je skutečným básníkem filmu, ve svém díle dokázal sdělit esenci života v několika minutách – a to ještě způsobem, který se nesmazatelně zapsal do dějin kinematografie – a stal se tak jedním z nejinspirativnějších režisérů, k jehož vlivu se hlásí režiséři napříč kontinenty i generacemi. Sdělení Sergeje Paradžanova, že Artavazd Pelešjan je jedním z mála skutečných géniů filmu, je naprosto všeříkající,“ uvedl Marek Hovorka, ředitel festivalu MFDF Ji.hlava. Artavazd Pelešjan, jehož filmovou tvorbu využívající metodu found footage obdivuje i jinak velmi kritický Jean-Luc Godard, na festivalu představí svá svérázná díla jako My (1969), Obyvatelé (1970), Konec (1992) či Život (1993) ve čtvrtek 29. října ve 14 hodin v kině Dukla.

Na slavnostním zahájení pokřtí česká dokumentaristka Helena Třeštíková svoji knihu Časosběrný dokument, na které se podílel i její manžel Michael Třeštík. Autoři se v knize věnují vlastním dlouholetým zkušenostem s časosběrnou metodou natáčení. „Teprve až při psaní jsem si některé věci související s časosběrným natáčením pořádně formulovala a srovnala. Navzdory dřině ale hodnotím výsledek pozitivně – na leccos jsem totiž přišla. Zároveň doufám, že kniha Časosběrný dokument by mohla být užitečná pro všechny, kteří přemýšlejí o různých cestách a možnostech dokumentárních filmů,“ popsala tvorbu své knihy Helena Třeštíková.

Už po desáté ocení týdeník Respekt ve spolupráci s MFDF Ji.hlava nejlepší televizní, video či on-line reportáž uplynulého roku. Šéfredaktor Respektu Erik Tabery předá Cenu Respektu jednomu z 32 autorů z různých televizních stanic, jejichž reportáže byly do soutěže přihlášeny. Přímý přenos a záznam ze zahájení je možné sledovat na televizním on-line kanálu Playo.tv.

V úterý také startuje první z tematických sekcí, a sice sekce s titulem Terorismus. Jako první film uvede Ji.hlava Německou mládež Jeana-Gabriela Périota z letošního roku, který kombinuje archivní záběry s částmi hraných filmů Jean-Luc Godarda či Rainera Wernera Fassbindera podává zprávu o vývoji demokracie a kapitalismu v Evropě. Projekce se koná v kině Dukla v 19.30 hodin.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, jehož 19. ročník se uskuteční ve dnech 27. října až 1. listopadu 2015 v Jihlavě, tradičně sleduje proměny současného filmu. Z více než 3 400 přihlášených titulů uvede festival přes 250 filmů, z toho 58 světových, 9 mezinárodních a 11 evropských premiér. V soutěži o nejlepší český dokument Česká radost se letos sešlo 16 nových dokumentárních filmů. Nebudou chybět ani diskuze s tvůrci, režisérské masterclasses či otevřené diskuze s kontroverzními hosty Inspiračního fóra.

„Jihlavský festival je organismus, funguje jako celek. Program festivalu pečlivě sleduje širokou škálu pohybů napříč filmem i společností. Letos poprvé jsme zaznamenali vyhrocenější reakce na některé hosty, což především vypovídá o atmosféře v české společnosti. I v tom je Ji.hlava cenná, i takovýmto způsobem reflektuje svět, v němž žijeme,“ charakterizuje letošní ročník jeho ředitel Marek Hovorka.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz