Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministr Brabec rezignoval na lepší ochranu šumavské divočiny

2. 10. 2015 - PRAHA [Hnutí DUHA/Econnect]

Hnutí DUHA reaguje na prohlášení ministra životního prostředí Richarda Brabce, že dalších patnáct let se v NP Šumava nebude smět zvětšit území ponechané přírodě. Řekl to včera večer na veřejné diskusi v Kašperských horách. Další besedy - ve Vimperku a Stožci - pokračují dne.

V současnosti - podle zrušeného i nově připravovaného plánu péče - je striktně bezzásahové území na pouhých 23 % rozlohy parku. Jen tam, kde dříve navrhoval předchozí ředitel Jiří Mánek a exministr Tomáš Chalupa (oba ODS). Na dalších šesti procentech rozlohy parku jsou zásahy povolené jen zcela výjimečně. Divočina je tak chráněna na pouhých 29 % rozlohy parku. Před nástupem ODS do vlády a do vedení parku v roce 2010 to přitom bylo 30 %. Za ředitele Jana Stráského se rozloha bezzásahového území snížila na 26 % rozlohy parku.

Podle analýzy vědců z Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, Jihočeské univerzity a Hnutí DUHA je ale dochovaná vzácná příroda, která vyžaduje přísnou ochranu, tedy bezzásahovost, na polovině národního park.

Analýza byla publikována v prestižním mezinárodním časopise European Journal of Environmental Sciences. Studie předtím prošla mezinárodní odbornou oponenturou.

Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů Hnutí DUHA, řekl: "Ministr Richard Brabec včera zklamal tisíce milovníků šumavské divoké přírody, kterým předtím sliboval, že jim divočinu otevře. Těžko může lidem divočinu otevřít, když ji ani neochrání. Ministr chce dál umožnit kácení například i v Hornokvildských a Zhůřských slatích a okolních podmáčených lesích chráněných mezinárodní Ramsarskou konvencí o ochraně mokřadů, v zachovalých bučinách kolem řeky Častá, vrchu Strážného a Malé slatě nebo v kaňonu řeky Vydry."

"Vypadá to, že ministr dal přednost obchodu s Milošem Zemanem před názorem vědců a návštěvníků Šumavy. Zatímco přes osmdesát procent návštěvníků národního parku chce, aby území okamžitě ponechané bez lidských zásahů bylo větší než třicet procent jeho rozlohy, ministr Brabec jej slíbil nerozšiřovat výměnou za to, že Zeman nebude vetovat jeho novelu zákona o ochraně přírody."

"Hnutí DUHA osloví poslance, aby při projednávání nových pravidel pro národní parky doplnili minimální okamžitou rozlohu nejpřísněji chráněné přírodní zóny. Na Šumavě by to mělo být alespoň padesát procent. Polovinu národního parku ponechat přírodě a turistům a druhou polovinu pro šetrné hospodaření místních lidí. To je přece fér, ne? Jinak tenhle politický handl Brabce a Zemana odnese krásná šumavská příroda."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz