Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Budkami pro Brno vrací Hnutí Brontosaurus do města ptačí zpěv

4. 10. 2015 - BRNO [Econnect/Hnutí Brontosaurus]

Druhým rokem přivádí brontosauři do centra Brna ptačí obyvatele. Od loňského jara, kdy zahájili projekt Budky pro Brno, jich přes 60 vyvěsili pod Špilberkem, v Lužánkách, v Björnsonově sadu a na Kraví hoře. Od října budou zjišťovat, jací ptáci se v příbytcích usídlili a vyvěsí na 30 nových budek. Brněnské přírodě pomohou téměř každé úterý dobrovolníci Akce příroda, programu Hnutí Brontosaurus zaměřeného na aktivní ochranu přírody.

V Brně je stále méně stromů s dutinami, kde mohou ptáci hnízdit. Ve městě přitom mají nezastupitelnou roli kvůli zpěvu a tím, že snižují množství nepříjemného hmyzu. Brontosauři vyvěšují špačníky, sýkorníky nebo třeba lejskovníky. Ty se liší velikostí i tvarem vletového otvoru. Při výběru vhodných lokalit spolupracují s odborníky z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Přitlučením budky práce nekončí. Do konce roku budou dobrovolníci čistit, kontrolovat a vyvěšovat další. Chtějí, aby počet budek v Brně dosáhl stovky. Od 6. října se proto začnou scházet vždy v úterý v 18 hodin v brněnské kanceláří Hnutí Brontosaurus v ulici Hvězdová a odtud vyrážet pečovat o ptačí obydlí. Vítáni jsou všichni noví zájemci.

Spustí také dárcovskou kampaň Dárky přírodě. V ní mohou lidé „Dát ptákům na budku“ - přispět na výrobu ptačího příbytku a také jej spolu s brontosaury vyvěsit a sledovat, kdo v něm hnízdí. Budky brontosauři vyvěšují také v Praze nebo jihomoravských lužních lesích.

O Hnutí Brontosaurus
Hnutí Brontosaurus česká nezisková organizace založená v roce 1974. Propojuje práci pro konkrétní památky či přírodní lokality se zážitkovou pedagogikou a vzděláváním. Na víkendové akce a tábory s brontosaury každoročně jezdí tisíce převážně mladých lidí. Kosí orchidejové louky, sází stromy, opravují hrady, staví školu v Himálajích a pomáhají desítkám míst v Česku i zahraničí.


Tereza Žemlíková, projektová pracovnice Akce příroda
„Když jsem poprvé vyslovila myšlenku budkování v Brně, neměla jsem ponětí, jak velká akce se zrodí. Během dvou let se povedlo, s pomocí mnoha dobrovolníků, pověsit více než 60 ptačích budek ve 4 lokalitách v Brně. Protože lidé chtějí stále pomáhat, rozhodli jsme se letos na podzim budkovat skoro každé úterý. Zaměříme se hlavně na údržbu, čištění a monitoring obsazenosti těch budek, které jsme za poslední roky pověsili. Jsme zvědaví, kolik z nich našlo v brněnských parcích využití.“

Dominik Grohmann, koordinátor Akce Příroda
„Vyvěšení budek znamená teprve začátek. Je potřeba dělat jejich každoroční údržbu. Musí se čistit, aby další rok ptáci budku znovu osídlili, zároveň se provádí monitoring. Je to přínosná práce, která má veliký přínos pro městskou přírodu i obyvatele. V prosinci chceme nově umístit budky také do Wilsonova lesa.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz