Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vrátit se od drog zpátky mezi lidi a začít jinak? Šanci má každý

30. 6. 2015 - HRADEC KRÁLOVÉ [Econnect/Laxus o. s.]

Lidé se záznamem v rejstříku trestů a s diagnózou závislosti to nemají v životě vůbec lehké. A to ani tehdy, daří-li se jim úspěšně abstinovat a jejich drogová kariéra je již minulostí. Své by o tom mohl vyprávět Jan, který kvůli pervitinu přišel o práci a skončil ve vězení. Situaci, která by mnoho lidí zcela potopila, ale nakonec dokázal využít ve svůj prospěch.

Janovi ještě nebylo ani dvacet let, když začal experimentovat s drogami. Postupem času se stal závislým na pervitinu, který začal také sám vyrábět a prodávat. Než byl poprvé odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody, měl za sebou již podmíněný trest a nařízenou ambulantní léčbu. Tu absolvoval, ale bez očekávaného výsledku. I přes to, že se sám několikrát pokusil drog vzdát, nikdy se mu to nepodařilo na více než pár měsíců. Vždy se k drogám vrátil. Zlom nastal poté, co byl odsouzen k nepodmíněnému trestu ve výši 2,5 roku. S abstinencí začal ještě před nástupem do vězení.

„Během výkonu trestu se na nás Jan obrátil s tím, že by po propuštění chtěl mít venku nějaký opěrný bod. Hledal někoho, na koho se obrátit, až na něj přijde krize, kterou dosud řešil pomocí drog,“ upřesňuje Dagmar Hrdinová, poradenská pracovnice Laxus o. s. Již během trestu absolvoval Jan několik besed, na kterých se dozvěděl, jak udržet abstinenci nebo jak se zařadit na trh práce. „Hodně jsem také řešil, co se bude dít, až mě pustí,“ říká Jan. „Neměl jsem představu o tom, jestli se vrátím k rodičům, jestli seženu práci a jak se s životem vypořádám, když budu bez drog.“ I z toho důvodu využíval individuální poradenství přímo ve věznici, do které pracovníci Laxus o. s. dojíždějí.

Den „D“ nastal poslední listopadový den roku 2013. Jan byl propuštěn a díky předem domluvenému postupu se vrátil k rodičům a začal shánět zaměstnání. Během několika telefonických konzultací, které s pracovníky Laxus o. s. absolvoval, potvrdil Jan, že se mu daří abstinovat od drog. „S prací to bylo z počátku těžké, protože mě nikde kvůli záznamu v rejstříku nechtěli vzít,“ popisuje Jan potíže, které měl. Proto absolvoval ještě několik osobních konzultací, během kterých mu pracovníci Laxus o. s. pomohli s registrací v pracovní agentuře. Zaměstnání nakonec úspěšně našel a s pomocí současného zaměstnavatele získal i ubytovnu. „V současné době tedy stojím na vlastních nohách, a pokud by se mi nedařilo, jsem s pracovníky domluven, že se mohu okamžitě objednat na konzultaci. Doufám, že to nebude potřeba, ale je dobré mít nějakou pojistku. Přece jen jsem na drogách strávil větší část života,“ dodává Jan.

Projekt Zpátky, jinak, který byl v letech 2013 až 2015 financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR, probíhal v šesti věznicích v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji a Ambulantních centrech v Hradci Králové a Pardubicích. Cílem projektu bylo zajištění odborného poradenství a následné péče, které bývalým vězňům a drogově závislým umožnuje návrat do společnosti a na trh práce. V rámci projektu bylo od jeho začátku podpořeno přes 600 osob.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz