Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letní prázdniny mohou pro děti znamenat nejen radost, ale i nebezpečí

22. 6. 2015 - PRAHA [Econnect/Dětské krizové centrum]

„Chceme upozornit na to, že především rodiče by si měli uvědomit, jaká nebezpečí jejich dětem hrozí a dát pozor na to, kde se dítě během svého volna pohybuje. Velice důležité je, aby se rodiče nebáli se svými dětmi o takto závažných tématech mluvit, protože jedině tak dítě ztratí zábrany se s takovou událostí svěřit. Nebezpečí nečíhá pouze venku, ale i doma, kde mají děti volný přístup na internet,“ uvedla PhDr. Zora Dušková, ředitelka DKC.

I pro tento rok doporučujeme dodržovat tato pravidla:
1. Vždy by měli rodiče vědět, kde a s kým se dítě pohybuje
Toto bychom měli dodržovat vždy, prázdniny nevyjímaje, ale právě v průběhu léta má řada rodičů pocit, že to s dohledem není třeba nijak přehánět. Právě fakt, že nevíte, kde a s kým se Vaše dítě pohybuje, ale výrazně zvyšuje riziko atakování dítěte.
2. Dítě vždy svěřujte do péče pouze prověřeným osobám
To platí nejen pro letní tábory, u kterých je nezbytné si pořádající organizaci řádně prověřit. Měli byste vědět i s jakým kamarádem či kamarádkou, kde a jak vaše dítě tráví čas. Stejně tak, pokud dítě svěříte do péče příbuzných, nebo známých, měli byste si jimi být opravdu jisti.
3. Nezapomínejte, že nejčastějším agresorem bývá příbuzný
Představa sexuálního agresora jako muže v dlouhém plášti je sice literárně zajímavá, realitě ale neodpovídá. Ze statistik Dětského krizového centra vyplývá, že agresorem bývá nejčastěji někdo příbuzný, tedy osoba, která má většinou vaši plnou důvěru.
4. Nepřehlédněte náznaky
Pokud se najednou vaše dítě netěší na prázdniny u strýčka či dědečka nebo oblíbený dětský tábor, i když se tam dříve vždycky těšilo, neberte takový signál na lehkou váhu. Právě odmítání dříve oblíbené osoby může být známkou začínajícího, nebo dokonce už probíhajícího sexuálního obtěžování.
5. Riziko v „bezpečí domova“
Rodiče by také neměli nechávat své děti příliš dlouhou dobu samy doma. Riziko může dětem hrozit i v „bezpečí domova“. Velmi rozšířená forma obtěžování je pomocí internetu. Různé chaty, komunikace prostřednictvím sociálních sítí se dají snadno zneužít. Je důležité občas kontrolovat historii prohlížení stránek a komunikace. Předejdou tak problémům, které mohou nastat, pokud si jejich dítě sjedná schůzku s neznámou osobou přes internet nebo bude nekontrolovaně navštěvovat nap. různé erotické stránky.

Dětské krizové centrum během letních měsíců (včetně prázdnin) poskytuje svoji rozšířenou službu, kterou je jednorázová krizová pomoc dětem a dospívajícím. Služba je poskytována každé úterý a čtvrtek od 16.00 do 18.00 hod. Dále se rodiče, děti, ale kupříkladu i vedoucí na táborech mohou obrátit se svými problémy a dotazy na Linku důvěry Dětského krizového centra. Skype on-line hovory je možné uskutečnit v pondělí - čtvrtek v časech 14.00 - 22.00 a pátek - neděle v časech 10:00 - 14.00 a 19.00 - 22.00. Na Chatu jsou pracovníci linky důvěry k dispozici vždy v pondělí, pátek, sobotu a neděli od 14:00 do 18:00 a od prvního července bude nově posílena sobota v časech od 9:00 do 13:00 na adrese http://www.elinka.iporadna.cz. V provozu NONSTOP telefonická linka důvěry na čísle: 2 41 48 41 49 a internetové e-mailové poradenství na adrese: problem@ditekrize.cz. Všechny kontakty jsou na webu DKC www.dkc.cz.

AMBULANCE - Dětské krizové centrum z. ú., V Zápolí 1250/21, 141 00 Praha 4-Michle
T: 241 480 511, F: 241 483 853, M: 777 664 672 E: ambulance@ditekrize.cz, W: www.ditekrize.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz