Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Studenti s ornitology chytali chřástaly

12. 6. 2015 - ŠUMPERK [Econnect/Česká společnost ornitologická]

Studenti středních zemědělských škol z Přerova a Šumperka se zúčastnili nočního odchytu chřástalů polních pod Králickým Sněžníkem, aby se blíže seznámili s tímto tajemným nočním tvorem.

Středoškolští studenti zemědělských oborů z Přerova a Šumperka opustili školní lavice, aby se seznámili se skrytě žijícím chřástalem polním. Cílem jejich cesty byly pozemky Farmy Morava, které se nacházejí v Ptačí oblasti Králický Sněžník. Zootechnička farmy Ing. Marika Špárníková nejprve studentům přiblížila, jak se daří skloubit hospodaření s životními nároky chřástala polního. Vrcholem večera byl ukázkový odchyt samce chřástala místním ornitologem Romanem Chaloupkou, díky kterému měli studenti příležitost si tohoto tajemného ptáka prohlédnout pěkně zblízka. Akci organizovala Česká společnost ornitologická v rámci projektu Možnosti ochrany ptáků v rámci současné zemědělské praxe.

„Je nutné, aby si budoucí zemědělci vytvářeli k přírodě zodpovědný přístup,“ vysvětluje důvody exkurze Václav Zámečník, zemědělský specialista České společnosti ornitologické. „A právě osobní zkušenost je tou nejlepší cestou, jak toho dosáhnout.“

„Jako škola takové doplnění výuky vítáme, protože na to jinak nemáme dostatek prostoru. Pro studenty je to příjemné zpestření,“ zhodnotil exkurzi učitel Ing. Jaroslav Koňárik ze střední odborné školy Šumperk.
A studenti? „Líbilo se nám to!“ shodli se jednotně.

Chřástal polní je jedním z druhů, jimž se u nás dobře daří i díky evropské Směrnici o ptácích. „Její funkčnost prokázala řada vědeckých studií, přesto (anebo právě proto) jí teď hrozí velké okleštění,“ varuje ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. „Vyzýváme pro, spolu s dalšími více než 100 organizacemi z celé Evropy, aby se lidé zapojili do internetové konzultace Evropské komise, aby dali svůj hlas přírodě v kampani Nature Alert. Podpisový formulář a další informace najdete na webu www.birdlife.cz/naturealert.html,“ dodává Vermouzek.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz