Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Divadlo utlačovaných se představuje v Praze

1. 5. 2015 - PRAHA [Econnect]

V jídelně azylového domu se schází čtrnáct účinkujících a zhruba dvojnásobek diváků - klientů azylového domu katolické charity, kteří na dnešní akci obdrželi pozvánku. Mezi lidmi řešícími ztrátu domova se mísí sociální pracovníci. Od tří hodin odpoledne zde začíná neveřejné představení herců bez domova z Ostravy pro klienty pražského sociálního zařízení s podtitulem “O nás pro vás”.

Dvě ženy, pedagožky fakulty sociálních studií Ostravské univerzity Eliška Lindovská a Ivana Kaniová přijely s uměleckou skupinou z řad ostravských bezdomovců. “Vycházíme z divadla utlačovaných, je to způsob, kterým se lidé učí nahlížet kriticky na životní situaci, ve které se nacházejí a odhalovat strukturální a systémové bariéry, které způsobují útlak a konzervují lidi v jejich situaci,” vysvětluje Eliška Lindovská.

Eliška Lindovská také celým představením provází a moderuje interakci mezi účinkujícími a diváky, kteří jsou do děje zapojováni. Každá scéna má jednoho hrdinu, jehož životní situace je ztvárněna a přítomní mohou uvažovat, navrhovat či se přímo zapojovat se svými zlepšovacími návrhy. Na úvod si společně udělají jakousi choreografii, kdy volají svá jména, na pokyn tleskají a dupají, čímž jsou diváci vtažení do hry. Zvukový doprovod zajištují jednoduché nástroje jako triangl nebo struhadlo. Herci po příchodu vejdou mezi diváky a vzájemně si podávají ruce a představují se.

Děj má ukázat typický bludný kruh bezmocného člověka, který ztratil domov a nemůže nalézt přijetí. Pět herců se krouživě pohybuje po jevišti s hlavním hrdinou a znázorňují sociální vyloučení. Zůstává sám, snaží se vrátit, zatímco mu ostatní nadávají, že smrdí. Jde na úřad, kde stojí fronta a všichni požadují práci, bydlení či podporu. Kolem nich obchází herec představující výčitku - oslovuje je “flákači”, “povaleči” apod. Pak se hrdina dostane k přijímacímu řízení do azylového domu, je vyděšený ze zimy a samoty, snaží se získat obrovský klíč. Ředitel zařízení dozoruje pracem, které klienti vykonávají. Ti řeší, že je práce nebaví, ale pod hrozbou vyloučení pracují dál. Pak se pokouší získat zaměstnání a sežene jen práci načerno, kde ani nedostane výplatu. Znovu ocitá na ulici a znovu je scéna s útoky veřejnosti, která mu spílá: “Neotravuj slušné lidi, smrdíš, táhni, běž makat….” Náš hrdina však požaduje druhou šanci.

Poté mají diváci prostor si mezi sebou povídat, která scéna je nejvíc zaujala. Řeší se vlastní zkušenosti s běháním po úřadech, prací apod. Většina hlasuje, aby se dále rozvíjela scéna s úřadem. Znovu fronta a úřednice striktním tónem požaduje vyplnit hrozivé množství formulářů. Jeden z diváků pan Václav žádá, aby úřednice byla lidštější. Vzápětí je vyzván, aby se zapojil do hry a stoupl si do fronty. Žádá práci a dostane formuláře, chvíli se s úřednicí dohaduje. Za chvíli podléhá a s formuláři odchází. Všichni přihlížející kritizují přemíru byrokracie. Další divačka paní Olga přichází s vyplněnými formuláři a dostává vytištěné nabídky práce. “Co bychom ještě mohli vyzkoušet, může to být cokoli?” ptá se moderátorka. “To neříkejte, já to zkusil a stálo mě to tři roky na Pankráci,” volá jeden pán. Situace na jevišti postupně přeroste ve vzpouru čekatelů a úřednice rezignovaně rozhodí své formuláře do vzduchu.

Na závěr probíhá diskuze a rozdává se káva a sušenky. Divadelní skupina Kruh naděje vznikla v září 2013 během pobytu na horské chatě Andělská hora. V Praze vystupovala poprvé. Hráli již v řadě klubů či na náměstích.
Členové skupiny se také zúčastňují výuky na fakultě sociálních studií, kde jsou vzděláváni budoucí sociální pracovníci a mají tak možnost získat výpovědi o bezdomovectví z autentické zkušenosti. Z jejich příběhů jsou již vytvořena tři výuková DVD. Rovněž za účasti bezdomovců - expertů proběhly dvoudenní konference v listopadu 2014 v Senátu a v červnu 2014 na Úřadu vlády.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz