Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hvězdný bazar – originální charitativní sekáč, který pomáhá vozíčkářům

20. 2. 2015 - PRAHA [Econnect/Česká asociace paraplegiků]

Hvězdný bazar je „originální charitativní sekáč“, v němž mladí vozíčkáři prodávají módu, design, knížky, umění či doplňky. Právě teď praská ve švech, protože přijal několik tašek kostýmů z filmů Fotograf, Laputa či Křídla Vánoc. Pěkné, často nové věci se prodávají za přátelské ceny. Dají se tu objevit i speciální úlovky, jako originální díla českých umělců nebo kostýmy hvězd z koncertních turné. Každý kus má svůj příběh a hlavně smysl. Výtěžek z prodeje plyne na podporu zaměstnávání vozíčkářů. Nákupem v Hvězdném bazaru tak pomůžete vozíčkářům s poraněním míchy "postavit se na vlastní nohy".

„V šestnácti letech jsem žil fotbalem. Studoval jsem obchodní akademii, ale veškerý čas jsem trávil na trénincích a zápasech. Myslím, že jsem měl trochu talent. Pak bylo najednou všechno jinak. Náledí, smyk a náraz auta do stromu. Tomu, že mám poraněnou míchu a už nikdy nebudu chodit, jsem nemohl uvěřit nebo spíš nechtěl, chtěl jsem hrát fotbal. Dlouho jsem nechodil mezi lidi, bál jsem se a styděl. Měl jsem pocit, že nemůžu nic dokázat sám, že jsem závislý na druhých. Práce ve Hvězdném bazaru mě hrozně posunula, úplně se změnilo to, jak se cítím před lidmi. Už mi to přijde normální, někdo na kolech, někdo po nohou, je to v pohodě. Rád si s lidmi popovídám i klidně odpovím na otázky o vozíku. Myslím, že je důležitý, aby nás lidi poznávali. Začal jsem si věřit a snažím se co nejvíc naučit. Pořád tvrdě dřu při rehabilitaci, vrátil jsem se ke sportu, chci něco dokázat v plavání a chci si dodělat školu,“ říká Robin Beránek (22 let).

Robin pracuje v obchodě Hvězdný bazar, prodává zde několik dní v týdnu a stará se také o web a Facebook obchodu. Kamenný obchod sídlí v Jungmannově ulici v centru Prahy a prodává i prostřednictvím e-shopu. Hvězdný bazar nabízí originální zboží, jehož velkou část tvoří dary od českých celebrit. Patří mezi ně třeba podepsané sportovní dresy a náčiní, kostýmy z filmů a seriálů nebo oblečení přímo od návrhářů. „Hvězdou dne“ ale může být každý – ať už si něco v obchodě koupí, anebo naopak přinese do bazaru pár kousků ze svého šatníku či domácnosti. Bazar rozšířil sortiment také o klasické second-hand zboží, takže lidé mohou smysluplně darovat věci, které už nepotřebují, ale někomu jinému se budou ještě hodit. Smyslem charitativního obchodu je především podpora mladých lidí, kteří po úraze zůstali na vozíku. Vozíčkáři v obchodě prodávají a kromě toho, že veškerý výtěžek jde přímo na podporu jejich zaměstnávání, mají zároveň možnost získat v Hvězdném bazaru pracovní zkušenosti a zvýšit tak svou šanci na trhu práce.

Obchod stojí za návštěvu také díky svému interiéru, který je originálním způsobem přizpůsobený vozíčkářům tak, aby mohli bez problémů obsluhovat zákazníky. Jeho součástí je třeba i promyšlený mechanismus na zvedání ramínek s oblečením. Navrhoval jej Jan Jiránek, architekt, který je sám vozíčkář, se svou kolegyní Pavlínou Sasínkovou.

Hvězdný bazar navrhuje také věci s vlastním originálním designem jako trička nebo tašky. Nyní se spojil s firmou Jordis, prvním výrobcem čokolády přímo z kakaových bobů u nás. Čokoládový salón vyrábí takové unikáty jako je třeba kořenitá čokoláda s hrubou mořskou solí, čokoláda z kozího a ovčího mléka nebo třeba 100% čokoláda. Tabulky, které si zákazníci odnesou z Hvězdného bazaru, mají 45 % obsah kakaa, 57 % z ceny každé prodané tabulky jde na pomoc vozíčkářům.

Tento charitativní projekt provozuje Česká asociace paraplegiků – CZEPA. V České republice žije nyní více jak 8 000 vozíčkářů s poraněním míchy. Každý rok přibývá asi 150 dalších. CZEPA pomáhá těmto lidem od těch nejtěžších chvil těsně po úraze, a pak i v průběhu celého dalšího života, aby se mohli zařadit zpátky do aktivní společnosti.

Příběhy lidí, které CZEPA podpořila, si můžete přečíst přímo na webu Hvězdného bazaru.
http://hvezdnybazar.cz.linux01.ignum.cz/o-nas/

Navštivte obchod v Jungmannově ulici v Praze 1 nebo se podívejte na e-shop


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz