Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Alejí roku 2014 se pyšní Karviná, 177 japonských třešní lemuje hlavní městskou Třídu 17. listopadu

6. 1. 2015 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Z nejkrásnější aleje Česka se mohou těšit obyvatelé a návštěvníci Karviné. Lidé ji hlasováním vybrali z jednašedesáti nominovaných stromořadí v internetové anketě Alej roku 2014. Karvinská alej získala 1326 hlasů a Ivan Ďurovič, který ji nominoval, získává let balonem od firmy HaBalon a řadu dalších cen. Druhou příčku obsadila Platanová alej v jihomoravské Strážnici s 850 hlasy a třetí místo drží Alej v Belgické ulici na pražských Vinohradech se 741 hlasy. Anketu pořádá nevládní organizace Arnika, která v jednotlivých regionech vyhlásí i krajské vítězky.

„V roce 2014 jsem se zúčastnil ankety Alej roku už potřetí, vždy jsem nominoval aleje z různých částí republiky, ale cítil jsem, že uzrál čas prezentovat i alej z města, ve kterém žiji. Touto alejí chodívám již mnoho let každý den na své pracoviště. Znám alej velmi důvěrně, líbí se mi každý den, a když přijde její nejkrásnější čas na konci dubna, každého potěší. Měl jsem možnost o anketě informovat mnoho lidí a především Karviňáci vzali anketu i alej za svou. Děkuji všem, kteří podpořili hlasem Sakurovou alej v Karviné,“ přibližuje důvody nominace MUDr. Ivan Ďurovič.

„Město v oblasti s nejvíce znečištěným ovzduším, obvykle spojované s těžními věžemi a černými haldami, nabízí každé jaro procházku či projížďku alejí třešňových květů. Stromy a zejména jejich souvislé linie jsou v našich městech významným prvkem, který zpříjemňuje prostředí, tlumí hluk a omezuje prašnost. Stromy také zvyšují atraktivitu místa k bydlení a Karviná může být na svých 177 sakur rozhodně pyšná,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy, jejíž je anketa součástí, RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

„Děkuji všem, kteří hlasovali i pro ostatní aleje. Protože každá je krásná, má své místo na zemi, má své zjevné i tajné obdivovatele. Především pak děkuji těm, kteří nové aleje zakládají, které v plné kráse budou obdivovat až naši vnuci,“ dodává Ďurovič.

„Aleje jsou úchvatným fenoménem nejen našich měst, ale i celé středoevropské krajiny, a musíme si je chránit. V létě poskytují linie stromů cestovatelůmochranu před slunečním žárem, v zimě omezují tvorbu sněhových jazyků na silnicích. Stromořadí poskytují útočiště řadě druhů živočichů a mají svůj půvab v každé roční době, jak je ostatně vidět na fotografiích z přihlášených do ankety. Stromy okolo silnic, městských ulic, ale i drobných cestiček do naší krajiny rozhodně patří a proto dlouhodobě pracujeme na jejich ochraně. Tomu má pomoci i anketa Alej roku,“ vysvětluje význam alejí i ankety mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Dalšími hodnotnými cenami od partnerů soutěžní ankety jsou: Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové, knihu Aleje – Krása ohroženého světa (lze zakoupit i v e-shopu Arniky) od nakladatelství Mladá fronta, něco „na zub“ od PRO-BIO, poukazy na fotografické služby od Centra FotoŠkoda nebo vstupenky a permanentky do Botanické zahrady hl. m. Prahy a arboreta výstaviště Flora Olomouc a mnoho dalších.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 155 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz