Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vánoční benefice pro Guineu: umělci a respektované osobnosti společně pomůžou prevenci šíření viru ebola

27. 11. 2014 - PRAHA [Econnect/Pro-Contact]

Již deset let se občanské sdružení Pro-Contact věnuje rozvoji gramotnosti a zdravotní péče v západoafrické Guineji. 1 200 dětí chodí díky podpoře jednotlivců i firem z České republiky do školy, a několik z nich dokonce dospělo k univerzitnímu stupni. I přes občasnou politickou nestabilitu v zemi však nebyl nikdy projekt v ohrožení srovnatelném se šířící se nákazou viru ebola. „Akutní hrozba eboly visí nad stovkami konkrétních dětí a jejich rodin a před tím nelze zůstat lhostejný,“ sdělil jeden z hlavních hostů Vánoční benefice pro Guineu Petr Fejk. I další významné osobnosti a umělci, mimo jiné Zuzana Baudyšová, Josef Koutecký, Pavel Šporcl, Jiří Lábus či Beata Rajská, svými dary, osobní účastí či záštitou společně podpořili benefici spojenou s dobročinnou aukcí, jež proběhne 6. prosince 2014 od 16:30 v prostorách Magistrátu hlavního města Prahy. Výtěžek aukce je určen na okamžité posílení prevence šíření viru ebola v komunitě dětí a jejich rodin, které má organizace pod svými křídly.

Pomůže fotbalový dres i model přední návrhářky

Přestože benefice byla uspořádána v neuvěřitelně krátkém čase, řada významných dárců reagovala bez zaváhání na naléhavost situace. V předvánoční aukci, která má vygenerovat potřebné finanční prostředky na okamžité posílení prevence proti šíření smrtelného viru, se tak bude dražit široké spektrum hodnotných předmětů: slámová sukně Beaty Rajské z kolekce Bod vzletu byla například přímo inspirovaná Afrikou. Designérská dvojice Pošta-Vacek, tvořící autorské šperky pod značkou Zorya, věnovala pozlacené náušnice Klasy z kolekce Cocoon (na foto). Během dražby také proběhne symbolické derby mezi Spartou a Slavií – obě mužstva věnovala svůj oficiální dres podepsaný všemi hráči. Pavel Šporcl, který během večera i vystoupí, daroval svou Zlatou kolekci s věnováním.

Z výtvarných děl se budou dražit grafiky autorů sdružení Hollar či reliéf Olbrama Zoubka. Jednou z položek bude i originální socha z Afriky (na foto), kterou do akce věnoval ateliér Africké sochy Hany Homolkové. Kolekci předmětů, jimiž bude možné udělat radost o letošních Vánocích, doplní přívlastková vína i knižní publikace. Aukci povede dražitel galerie Vltavín Bohuslav Hybrant. Seznam a fotografie aukčních předmětů jsou postupně zveřejňovány na webu organizace www.pro-contact.cz a na facebooku. Na večeru, který se koná pod partonací senátorky Zuzany Baudyšové, dětského onkologa Prof. Josefa Kouteckého či Petra Fejka, a nad nímž převzal záštitu pražský primátor i prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, vystoupí také Jiří Dědeček se svým francouzsky zpívaným repertoárem. Benefičním podvečerem provede Lucie Vopálenská.

Jen zdravé dítě může do školy

Organizace Pro-Contact působí v početné komunitě dětí v hlavním městě Guineje Conakry a ve vnitrozemském Kissidougou. Guinea patří mezi nejchudší státy rovníkové Afriky a způsob každodenního života, počínaje jídlem ze společné mísy, přes přepravu přeplněnými auty a minibusy, až po účast na společných rodinných rituálech, to jsou všechno faktory, které smrtelné nákaze vytvářejí ideální podmínky k dalšímu šíření. Ze seznamu dětí, které od svých českých „adoptivních rodičů“ na dálku - jednotlivců, kolektivů i firem - dostávají pravidelné roční školné zahrnující i příspěvek na nezbytnou lékařskou péči, zatím nebyla hlášena žádná oběť eboly. S obětmi se však ve svém okolí setkali místní spolupracovníci organizace. Ebola není zdaleka jedinou zdravotní hrozbou v této oblasti. Od roku 2012 sdružení Pro-Contact provozuje Knihovnu Járy Cimrmana, která plní rovněž úlohu informačního a osvětového centra. Probíhají zde pravidelná setkání s dětmi zařazenými do projektu a děti jsou poučovány o prevenci nemocí včetně nákazy HIV, debatuje se o plánovaném rodičovství a sexuální výchově a o vzdělávacích možnostech, jaké jejich rodiče neměli či nezažili. Knihovna Járy Cimrmana a terénní pracovníci sdružení, dobře obeznámeni se situací jednotlivých rodin, tak hrají klíčovou úlohu i při osvětě, jak čelit nové hrozbě krvácivé horečky. Výtěžek aukce poputuje ze zastupitelských lavic pražské radnice do školních lavic v jedné z nejchudších zemí rovníkové Afriky.

Africký celý den

Ve stejných prostorách a přilehlých sálech bude týž den již od 13 hodin probíhat Africký den. Během něj bude možno ochutnat kávy od afrických pěstitelů či zúčastnit se workshopu hry na bubny. Především bude ale Africký den příležitostí dovědět se a debatovat na panelových diskusích s předními experty o bohaté historii a současnosti česko-afrických vztahů, o českých projektech v Africe či o tom, proč je důležité o Afriku neztrácet zájem. Africký den pořádá Africký informační portál a již v jeho průběhu bude možno zakoupit obrázky od dětí zapojených do projektu Pro-Contactu i drobnější tematické dárky. Vstup na akci je volný a detailní program je zveřejněn na tomto odkaze africkyportal.cz/africky-den a na facebooku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz