Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Prevenci týrání dětí připomíná světový den

18. 11. 2014 - PRAHA [Econnect/Nadace Naše dítě]

Na 19. listopadu připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí a o den později si připomínáme vznik Úmluvy o právech dětí. Přitom počet ohlášených případů týraných a zneužívaných dětí v posledních letech neklesá.
Jen v roce 2013 eviduje Ministerstvo práce a sociálních věcí na tisíc ohlášených případů psychického týrání dětí, což je o sto více než v roce předchozím. Přitom v roce 2005 bylo podezření na psychické týrání v 627 případech. Čísla statistiky MPSV jsou navíc pouze vrcholem ledovce.

Za poslední měsíc se v médiích objevily zprávy o týrání sotva čtyřměsíčního kojence a smrti devítiměsíčního miminka s podezřením na týrání. Smutnou výjimkou nejsou zprávy o sexuálním zneužívání dětí, včetně zdravotně postižených, nebo zanedbávání dětí ze strany rodičů.

„V současné době sledujeme smutný příběh porušení mnoha článků úmluvy, v příběhu dvou chlapců, kteří byli odebráni v Norsku české mamince. Ta již čtvrtým rokem bojuje o jejich navrácení. Přestože dochází k porušení mnoha článků Úmluvy a intervencím za vrácení dvou dětí k matce a prarodičům, juvenilní norská justice vítězí,“ podotýká ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Vláda vyhlásila ve své národní strategii prevence násilí na dětech v České republice na období 2008 – 2018 nulovou toleranci k násilí na dětech, podporu primární prevence, zvýšení profesionality odborníků v oblasti ochrany dětí a vybudování národního monitorovacího střediska.

„Snažíme se spojit laickou i odbornou veřejnost k vyšší vnímavosti vůči násilí páchaném na dětech. Prostřednictvím osvětové činnosti nadace otevíráme společenská tabu spojená s týráním, sexuálním zneužíváním a zanedbáváním dětí. Dlouhodobě nás trápí vysoký počet dětí v ústavní výchově, odebírání dětí důsledkem sociální a ekonomické situace a umisťování dětí, které jsou součástí rozvodového „boje“, do psychiatrické léčebny,“ vysvětluje Mgr. Markéta Sodomková, zástupkyně ředitelky Nadace Naše dítě.

Světový den prevence týrání a zneužívání dětí vyhlásila Nadace ženského světového summitu a mezinárodní koalice 150 nevládních organizací z 60 zemí světa. Ke svátku se připojila Česká republika v roce 2001.

V roce 1989 se členské státy OSN zavázaly k dodržování Úmluvy práv dítěte, která se vztahuje na všechny děti bez rozdílu pohlaví, národnosti nebo barvě pleti. Dne 20. listopadu se po celém světě připomíná vznik úmluvy, k níž se Česká republika připojila v roce 1993.

„Úmluva o právech dítěte pokrývá všechny oblasti potřebné k ochraně dítěte. Přeji si, aby byla naplněna především její preambule ‚Dítě má vyrůstat v rodině, v atmosféře štěstí lásky a porozumění.‘ Dobrá rodina je skutečně nejlepší ochranou dítěte,“ dodává ředitelka Zuzana Baudyšová.

Připojte se k nám a vyjádřete 19. listopadu Váš nesouhlas s týráním, zneužíváním a zanedbáváním dětí. Pravidelně pomáhat může každý. Prostřednictvím Konta Naše dítě stačí zadat trvalý bankovní příkaz, anebo zasílat libovolné částky, například 50,- Kč měsíčně, na Konto Naše dítě, jehož číslo účtu je 123131123/0600. Prostředky slouží na přímou pomoc ohroženým dětem.

Nadace Naše dítě založila 1.10.1993 Ing. Zuzana Baudyšová, která je stále její ředitelkou. Nejznámějším projektem nadace byla Linka bezpečí, ustanovená o rok později pod Sdružením linky bezpečí. V roce 2004 se Sdružení Linky bezpečí osamostatnilo a Nadace Naše dítě rozšířila svou činnost. Cílem nadace je pomoc týraným, zanedbávaným, handicapovaným a jinak ohroženým dětem, které se ocitly v těžké životní situaci. Nadace se zabývá osvětovou činností, finanční podporou konkrétním dětem a dětským nemocnicím a od roku 2005 provozuje Linku právní pomoci. Pomáhat prostřednictvím Konta Naše dítě může každý. Stačí zadat trvalý bankovní příkaz, anebo zasílat libovolné částky, například 50,- Kč měsíčně, na Konto Naše dítě, jehož číslo účtu je 123131123/0600.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz