Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brněnský magistrát vyškrtnul zhruba 1100 podpisů neoprávněně

10. 9. 2014 - BRNO [Děti Země]

Krajský soud v Brně dnes zveřejnil obsáhlé rozhodnutí, v němž zamítl žádost přípravného výboru o uznání návrhu na vyhlášení referenda z 1. srpna 2014 za bezvadný. Krajský soud nicméně potvrdil, že magistrát vyškrtával podpisy neoprávněně, což se týká asi 1,1 tisíc podpisů. Soud nyní bude ještě rozhodovat o tom, zda sám referendum do 15. září vyhlásí. Magistrát stále kontroluje 5,8 podpisů.

„Krajský soud sice potvrdil naše podezření, že postup magistrátu nebyl poctivý, nicméně na straně druhé mohl kontrolu správnosti podpisů provést pečlivěji, neboť sám připouští, že počet nezákonně vyřazených podpisů mohlo být více než 1,1 tisíc,“ komentuje dnešní usnesení soudu člen přípravného výboru Miroslav Patrik.

Na návrh přípravného výboru krajský soud současně provedl pečlivou kontrolu dvaceti osob, které magistrát vyškrtnul. Přitom přípravný výbor z veřejných zdrojů zjistil, že vyškrtnutí nemuselo být oprávněné. Soud ovšem po této kontrole uznal, že třináct těchto osob, tj. 65 procent ze vzorku, mělo být magistrátem uznáno.

„Dnes je jasné, že magistrát postupoval v zřejmé snaze upřít lidem jejich občanská práva rozhodnout o poloze nádraží, což se mu ale nepodaří. O poloze nádraží v Brně i o způsobu jeho modernizace se může ještě rozhodovat v referendu, otázkou zůstává kdy,“ uvedl zmocněnec přípravného výboru Jakub Patočka.

Přípravný výbor se nicméně domnívá, že soud si usnadnil práci, neboť nezkontroloval všechny vyřazené podpisy, ale jen namátkově. Proto proti postupu krajského soudu podá prostřednictvím svého právního zástupce Pavla Uhla kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Krajský soud se ještě nezabýval druhým soudním podáním přípravného výboru ze dne 3. září 2014, v němž navrhuje vyhlásit referendum do 15. září soudem. Přípravný výbor dne 1. září totiž doplnil svůj návrh o dalších 5,8 tisíc podpisů, ačkoliv magistrát žádal předložit jen 5,2 tisíc podpisů.

„Z dnešního rozsudku jednoznačně vyplývá, že nám 1. září stačilo předložit jen 4,1 tisíc platných podpisů, takže jsme jich předložili o 1,7 tisíc více, přičemž tento počet by mohl zaručit, že jsme přesáhli požadovaných 18,5 tisíc ověřených podpisů,“ domnívá se dále Patrik.

Pokud by tedy magistrát v doplněném návrhu vyškrtal méně než 1,7 tisíc podpisů, pak by musel prohlásit celý návrh za bezvadný. A krajský soud by tak mohl referendum do 15. září ještě vyhlásit. Magistrát se k doplnění návrhu musí vyjádřit do 16. září, nicméně výsledek své kontroly chce údajně oznámit do pátku 12. září.

Občanská aliance Referendum 2014 na dnes od 19 hodin také svolala happening pod názvem „Lidský řetěz za dodržování občanských práv v Brně“, který začíná vytvořením živého řetězu od „Onderkových hodin“ na náměstí Svobody až k soše Spravedlnosti na Moravském náměstí.

Cílem je upozornit politiky a magistrát, že se tu popírají občanská práva na svolání referenda o nádraží společně s komunálními volbami.

Občanskou alianci Referendum 2014 založily brněnské pobočky Dětí Země, Hnutí Duha a Masarykovy Demokratické Akademie. Podporují ji i další významné spolky jako je Greenpeace, Hnutí Brontosaurus či Nesehnutí.

Do sběru podpisů se podstatně zapojila i brněnská Strana zelených, která sesbírala dva tisíce podpisů, a hnutí Žít Brno. Referendum podporuje rovněž TOP09, Česká pirátská strana a hnutí ANO.


* * * * * * * * * *


Přehled aktivit za vyhlášení referenda o poloze nádraží v Brně od 1. srpna 2014

01.08.2014 = předání petice s 21.101 podpisy na vyhlášení referenda s volbami do obcí
15.08.2014 = magistrát návrh na vyhlášení referenda vrací, neboť chybí odhad nákladů a 5.251 platných podpisů
21.08.2014 = podání žaloby ke krajskému soudu proti odmítnutí návrhu na vyhlášení referenda
01.09.2014 = předání petice s dalšími 5.813 podpisy na vyhlášení referenda s volbami do obcí
02.09.2014 = zastupitelstvo Brna zamítá návrh Strany zelených jednat o vyhlášení referenda
03.09.2014 = podání žaloby ke krajskému soudu proti odmítnutí vyhlásit referendum
08.09.2014 = výzva primátoru Romanu Onderkovi za svolání mimořádného jednání zastupitelů o referendu
10.09.2014 = Krajský soud v Brně rozhodl, že návrh na vyhlášení referenda ze dne 01.08.2014 není bezvadný
10.09.2014 = protestní happening „Lidský řetěz za dodržování občanských práv v Brně“
??.09.2014 = magistrát dodatek k návrhu ze dne 01.09.2014 ?????
15.09.2014 = poslední den, kdy může referendum s komunálními volbami vyhlásit zastupitelé nebo krajský soud
10.-11.10.2014 = volby do zastupitelstva obcí (a Brna)


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz