Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kampaň upozorňuje na nebezpečí násilí ve společnosti

1. 9. 2014 - PRAHA [Econnect/Svět bez válek a násilí]

Dne 2. září se v Praze, v nových prostorech Humanistického centra v Sokolské 32, uskuteční MírPárty s prezentací a odstartováním kampaně „Měsíc za Mír a Nenásilí“. Celá kampaň si klade za cíl upozornit na nebezpečí vyhrocující se spirály násilí v současné společnosti a chce především vyjádřit potřebu a víru v možnost zastavit války a zbrojení a naléhavou nezbytnost vytváření nové nenásilné společnosti. Chce nechat rozeznít hlas lidí, kteří jsou znepokojeni současným směřováním světové politiky a je jim jasné, že další manipulace informací a vyhrocování konfliktů vede jen k dalšímu utrpení a hrozbě záhuby lidstva. Chce nechat rozeznít hlas pro Život - Nenásilí, spolupráci, respekt různorodosti, usmíření a mír.

Nenásilí: jediné východisko. Dejme šanci míru!

Cílem kampaně je také podpořit Mezinárodní kampaň za zákaz jaderných zbraní, která usiluje o vznik úmluvy o zákazu jaderných zbraní – mezinárodní smlouvy, která postaví mimo zákon výrobu, testování, vlastnictví a použití jaderných zbraní a zavede bezpečné mechanismy zajišťující postupné a proporční odstranění existujících jaderných arzenálů. „V dnešní době již panuje shoda nad tím, že jaderné zbraně jsou nelidské a jakékoliv jejich použití by mělo katastrofické humanitární následky. Vznik úmluvy o zákazu jaderných zbraní podporují tři čtvrtiny zemí na světě a cílem naší kampaně je dosáhnout toho, aby tento návrh podpořila i Česká republika,“ uvedla Táňa Bednářová, předsedkyně mezinárodní humanistické organizace Svět bez válek a násilí.

„Kampaň za zákaz jaderných zbraní podporují například i herec Jan Budař, písničkář Vlasta Redl nebo hudebník Miloš Vacík a věříme, že během Měsíce za mír a nenásilí se spoustu dalších osobností a organizací připojí,“ dodala Táňa Bednářová.

Kampaň Měsíc za mír a nenásilí 2014 je otevřena všem organizacím, skupinám, školám a jednotlivcům. Kdokoliv se může bez omezení zapojit a uspořádat vlastní akce ve svém městě nebo ve své škole. Po celou dobu bude probíhat kampaň na sociálních sítích a zároveň řada veřejných akcí, setkání, happeningů s cílem dostat do většího povědomí téma nenásilí jako jediného východiska.

Na tento měsíc připadá několik významných dnů vyhlášených OSN:
21. září - Mezinárodní den míru
26. září - Mezinárodní den za úplné jaderné odzbrojení.
2. říjen - Mezinárodní den nenásilí

Proto akce v rámci Měsíce za mír a nenásilí se soustředí především k těmto datům:
2. září v 18hod.    -  MÍRpárty - Slavnostní odstartování Měsíce za mír a nenásilí v rámci inaugurace nových prostor Humanistického centra
21. září v 11hod. - Pouť do Parku Pravíkov z Pelhřimova (začátek u rozcestníku na Masarykově nám. v Pelhřimově) - oslava  rovnodennosti a Mezinárodního dne míru
             v 17hod. - Žádost za mír a nenásilí v Parku Pravíkov
26. září v 17hod. - "flashmob" ke kampani za jaderné odzbrojení u příležitosti Mezinárodního dne za úplné odstranění jaderných zbraní
2. října v 19hod. - Živý a světelný symbol nenásilí na Palackého nám. v Praze
Komunita pro lidský rozvoj připravila výzvu pro žáky a studenty škol v ČR vytvoření a zdokumentování symbolu Nenásilí. Více informací v letáčku ke stažení zde.

Měsíc za mír a nenásilí bude probíhat od 2. září, do 2. října, Mezinárodního dne nenásilí. Seznam akcí a všechny podrobnější informace najdete na: www.svetbezvalek.cz , kde bude také od 2.9. 2014 možnost se registrovat k účasti na živém světelném symbolu nenásilí a přispět tak k jeho vytvoření. Živý světelný Symbol nenásilí bude vyvrcholením celé kampaně právě na Mezinárodní den nenásilí v Praze na Palackého náměstí – 2.10. od 18hod. a jeho vytvoření umožní stovky lidí.

Mezinárodní humanistická organizace Svět bez válek a násilí působí od roku 1995 a od té doby se rozšířila do více než třiceti zemí po celém světě. V roce 2009 iniciovala první Světový pochod za mír a nenásilí – mezinárodní projekt, k němuž se připojily tisíce organizací, institucí, osobností a politiků z téměř stovky zemí. www.svetbezvalek.cz

Svět bez válek a násilí je partnerskou organizací Mezinárodní kampaně za zákaz jaderných zbraní (ICAN), která působí ve více než 60 zemích světa a usiluje o zahájení jednání o úmluvě o zákazu jaderných zbraní. Informace o české kampani za zákaz jaderných zbraní najdete na: www.svetbezvalek.cz/cs/kampan-za-zakaz-jadernych-zbrani.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz