Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Desítky milionů dětí ve světě stále pracují, z toho stovky tisíc při pěstování kakaa

12. 6. 2014 - PRAHA [Econnect/Ekumenická akademie]

Kdo by nemiloval čokoládu. V průměru jí Češi spořádají na 6 kg, což je téměř o kilogram více než je evropský průměr. Téměř veškerá u nás spotřebovaná čokoláda ale byla vyrobena z kakaa neeticky vypěstovaného v rozvojových zemích a je pravděpodobné, že se na sklizni podílely i děti. Dnes v rámci Světového dne proti dětské práci si připomínáme, že na světě je stále nuceno pracovat 11% všech dětí. V západní Africe jich sklízejí kakao stovky tisíc v nebezpečných podmínkách a často bez výdělku. Na to upozorňuje evropská kampaň Za férovou čokoládu! (Make Chocolate Fair!) V rámci níž projede Evropou na konci léta čoko-bus upozorňující na nerovnosti v byznysu s kakaem a čokoládou. Zastaví se i v Česku – Praze, Ústí nad Labem, Třebíči a Břeclavi.

Zatímco zisky společností obchodující s čokoládovými výrobky neustále rostou, pěstitelé kakaa stále žijí za méně než 25 korun na den. „Oběťmi složitého obchodního řetězce jsou pěstitelé z rozvojových zemí. Připadne jim pouhých 6% procent z jedné tabulky čokolády,“ uvádí koordinátorka kampaně Markéta Vinkelhoferová. Většina zisku, který čokoládový průmysl generuje, totiž zůstává v Evropě a Severní Americe.

Možnost se zapojit
Český spotřebitel se kromě zakoupení spravedlivě obchodované čokolády (např. s certifikací Fairtrade) může na stránkách kampaně Za férovou čokoládu (www.zaferovoucokoladu.cz) informovat o aktuální trase čoko-busu a také podepsat petici adresovanou velkým zpracovatelům čoklády, aby dbali na etický původ kakaa. Ke dnešnímu dni ji podepsalo 36 tisíc lidí.

Definice dětské práce
Dětská práce zahrnuje „všechny formy soustavné práce, které jsou vykonávány dětmi mladšími 14 let,
a práci vykonávanou dětmi mladšími 18 let, která je škodlivá pro jejich fyzické nebo psychické zdraví a vývoj a brání jim ve školní docházce bez ohledu na to, zda dítě za tuto práci dostává mzdu”. (definice podle Mezinárodní organizace práce)

Co je fair trade?
Fair trade je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům z tzv. rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí.

Ekumenická akademie Praha (EAP) je nevládní nezisková organizace, která prosazuje alternativní přístupy při řešení současných ekonomických, sociálních a ekologických problémů. Zároveň je přenáší do praxe v podobě konkrétních projektů. Od roku 2013 realizuje v České republice kampaň Za férovou čokoládu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz