Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na festivalu Respect se objeví i cirkus z Etiopie

10. 6. 2014 - PRAHA [Econnect/Respect]

17. ročník festivalu world music a etnické hudby Respect se uskuteční o víkendu 14. a 15. června v pražském parku Ladronka. Festival Respect vedle hudebních objevů z celého světa nabídne poprvé nový cirkus z Etiopie. Jeho krédem je mapování odlišných kultur a dosud neznámé hudby.

Letošní 17. ročník té nejdobrodružnější české přehlídky world music přináší navíc i překvapivé paralely stylů dobře známých. Londýnskou superskupinu Yiddish Twist Orchestra tvoří spoluhráči Erica Claptona a Eltona Johna s šokujícím repertoárem. Tvoří jej totiž zapomenutá hudba z éry dávno před nástupem Beatles, kdy se v imigrantských čtvrtích Londýna mísily židovské vlivy s hudbou z Jamajky. Velkým zážitkem bude skupina Mamar Kassey z Nigeru, která patří do stejné rodiny západoafrických stylů jako superhvězdy Salif Keita, Youssou N'Dour či Mory Kante. Kdysi takřka neznámé Kapverdské ostrovy povýšily na hudební velmoc zásluhou balad světoznámé hvězdy Cesárie Évory. Po její smrti vstoupil do popředí zpěvák Tcheka s odlišnou hudební vizí - silné melodie spojuje s třaskavými rytmy z Afriky.

Na festivalu zazní i indická klasika s houslisty Ganeshem a Kumareshem, transovní marocké rytmy v podání Electric Jalaba (Anglie, Maroko), dále vystoupí Pekko Käppi (Finsko), Cedric Watson & Bijou Creole (USA), Paradise Bangkok Molam International Band (Thajsko) a další.

Novinkou letošního programu jsou dvě scénické akce. Hudba Etiopie si na Západě trvale drží kultovní pověst, a ansámbl Fendika ji rozšířil o neméně unikátní tanec. Etiopský cirkus Debre Berhan propojuje pouliční umění s novým cirkusem a je součástí uměleckého vyjádření, které inicioval progresivní kanadský cirkus Cirque du Soleil.

Program festivalu bude obohacen o výtvarné projekty, interaktivní instalace autorů Michaela Delii, Čestmíra Sušky, Martina Janíčka a Marianny Stránské. Na realizaci se budou podílet také studenti DAMU. Pestrou stravu nabídnou stánky s exotickými delikatesami, kulturní obzor rozšíří prezentace neziskových organizací, prodej hudebních nosičů a literatury.

Samozřejmostí je již každoročně oblíbený dětský program, který bude provázet festival v průběhu celého konání. Nejmenší se můžou těšit na bublináře Václava Strassera a různé pohybové a výtvarné workshopy.

Nabídku festivalového víkendu i letos rozšíří ochutnávkový program. Na saharské blues Etran Finatawa (26. 5.) navazuje explozivní post-rock Jambinai (10. 6.) z Jižní Koreje v Paláci Akropolis. Tečkou za festivalem bude tamtéž vystoupení dvou žánrově protichůdných, ale stylovou otevřeností spřízněných umělců: jednočlennou kapelu Zea tvoří zpěvák noise-punkových The Ex z Nizozemska, King Ayisoba z Ghany, který letos přijede v kompletní sestavě, propojil ty nejautentičtější tradice Afriky s elektronikou.

Součástí festivalu se tentokrát stanou i filmové projekce ve Francouzském institutu – Benda Bilili!, Jupiters dance! (1.7.) a Live Africa (3.7.)

Program v sobotu:

Les Gars D’en Bas (Francie, CZ, SK)
Circus Debre Berhan (Etiopie)
Pekko Käppi (Finsko)
Fendika (Etiopie)
Paradise Bangkok Molam International (Thajsko)
Yiddish Twist Orchestra (UK)

Program v neděli:

Qaraba (Řecko, CZ)
Ganesh a Kumaresh (Indie)
Tcheka (Kapverdy)
Cedric Watson (USA)
Electric Jalaba (Maroko, UK)
Mamar Kassey (Niger)


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz