Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Mládkův plán srazí naši závislost na ruském plynu

9. 5. 2014 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Hnutí Duha dnes uvítalo záměr ministerstva průmyslu investovat peníze zejména z evropských fondů do energetických renovací statisíců domů, o kterém referuje dnešní tisk. Ekologická organizace poukázala, že program může podstatně snížit českou závislost na dováženém zemním plynu a uhelných dolech.

Avizovaných 70 miliard korun však nestačí, aby stát zateplil všechny domy, ve kterých by to rozumně šlo. A současné návrhy operačních programů z fondů EU počítají dokonce s méně než poloviční částkou, než si představuje ministerstvo průmyslu: pro veřejné budovy je přichystáno jen 14 miliard a pro bytové domy dokonce jen 13 miliard na celé sedmileté programové období.

Pokud by ovšem stát možností využil kompletně, zaplatí v roce 2020 domácnosti a veřejné instituce za teplo o 12 miliard korun méně než letos. Podnikatelé, bytová družstva a ekologické organizace takový plán prosazují, Před několika týdny k němu společně dopisem vyzvali ministry. Financování musí být stabilní, aby rodiny mohly o grant požádat kdykoli – nejen v době, kdy zrovna jsou peníze.

Hnutí DUHA také už v roce 2011 navrhlo, aby stát investoval do zateplování domů peníze z prodeje povolenek ke znečišťování. Spolupracovalo na tom se Svazem měst a obcí, konfederací podnikatelských svazů, bytovými družstvy a odbory. A povedlo se: na podzim 2012 parlament přidělil peníze přibližně podle našeho návrhu a vznikl program Nová zelená úsporám.

Dalším zdrojem pro ekologicky, ekonomicky a sociálně přínosné projekty renovací domů by mohly být dividendy ČEZ. Polostátní gigant by tak vrátil domácnostem část peněz, které od nich inkasuje za energii.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl: „Energetické renovace domů ve velkém by srazily naši závislost na ruském plynu i na uhelných dolech – rodinám ušetří miliardy korun ročně. Je to asi nejlepší způsob, jak posílit energetickou nezávislost naší země i konkrétních rodin.“

„Stát by se měl spolu se zateplováním podporovat také výměnu domácích kotlů, instalaci solárních panelů na teplou vodu či výstavbu obecních biomasových výtopen. Pačesova komise spočetla, že zateplování a čisté zdroje tepla mohou nahradit veškerou spotřebu plynu a uhlí na vytápění. Zbavíme se také škodlivého smogu ze starých kotlů a tepláren.“

Ondřej Pašek, expert na evropské fondy CEE Bankwatch Network, řekl: „Pro energetické renovace budov dokážeme smysluplně využít deset miliard ročně z evropských fondů. Je to oblast, kde se v minulém období dařilo rychle a bezproblémově čerpat. Vláda by měla naplnit plán Ministerstva průmyslu a obchodu a navýšit prostředky na úspory energie občanů, škol nebo obcí v operačních programech.”


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz