Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu

10. 4. 2014 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Brno vyhlašují 22. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 19. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty může do pondělí 14. dubna 2014 na jejich adresu či na jejich e-mail dz.brno@ecn.cz posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou i na stránce http://www.detizeme.cz/ropak.

Ropáka 2012 získal ministr životního prostředí a poslanec za ODS Tomáš Chalupa a Zelenou perlu 2012 pak tajemník prezidenta ČR a ředitel politického odboru KPR Ladislav Jakl. Výsledky obou anket budou zveřejněny 25. dubna v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně. Anketa Ropák je nejstarší novodobou anketou o nějakou významnou a mediálně známou anticenu.

„Mezi žhavými kandidáty na Ropáka máme třeba prezidenta republiky Miloše Zemana, který se začal silně angažovat za výstavbu monstrózního kanálu Dunaj – Odra – Labe, nebo bývalého ministra životního prostředí Aleše Podivínského, který po nástupu do funkce odjel do Temelína podpořit výstavbu dvou nových jaderných bloků,“ říká koordinátor obou anket Miroslav Patrik z Dětí Země – Brno.

Silným kandidátem na Zelenou perlu je podle něho předseda představenstva společnosti AGROFERT HOLDING, a. s., a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který v květnu 2013 pro server Parlamentnílisty.cz prohlásil: „My se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni. Jak jinak totiž vysvětlit to, že se tu k dálnici vyjadřuje jezevec, ekologický terorista a taky každý starosta chce mít výjezd.“

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tzn. prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. Loni bylo do ankety nominováno 24 osob. U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni bylo zasláno 55 výroků.

Titul Ropák 2012 získal ministr životního prostředí a poslanec za ODS Tomáš Chalupa např. za návrh zákona o Národním parku Šumava, který pro I. zónu předpokládá plochu 35 % parku v roce 2057, ačkoliv současný plán péče uvažuje o 50 % parku již v roce 2030, za nečinnost předložit vládě ke schválení plochy, které mají být součástí soustavy chráněných území NATURA 2000, za podporu výstavby dvou jaderných bloků v JE Temelín a pátého bloku v JE Dukovany, za omezování odborné kompetentnosti ministerstva a podřízených institucí apod.

Vítězem ankety Zelená perla 2012 se stal tajemník prezidenta ČR a ředitel politického odboru KPR Ladislav Jakl, který dne 27. 12. 2012 v článku Cyklistiku je nutno okamžitě zakázat napsal: „A nevěřte cyklomaniakům, že kolo je pokrok, že kolo je čistota a zdraví. Čuchněte k jejich propocenému triku a budete mít jasno, kdo tu zamořuje vzduch. Pachem i hloupými argumenty. Cyklistiku není třeba podporovat, ale naopak zakázat.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz