Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Filipínách pokračují práce na obnově země po tajfunu Haiyan

11. 3. 2014 - PRAHA/MANILA [Econnect/Diakonie ČCE]

Filipíny se dosud vzpamatovávají z ničivého tajfunu Haiyan, který zasáhl zemi v listopadu loňského roku. Veřejná sbírka Diakonie ČCE – Střediska humanitární a rozvojové pomoci vynesla téměř milion korun, které putovaly přímo k obětem této živelní katastrofy.

Na konci února 2014 ukončila Diakonie ČCE – Středisko humanitární a rozvojové pomoci veřejnou sbírku, která vynesla téměř 1 milion korun. Velkou měrou přispěly k této částce sbory a střediska Českobratrské církve evangelické. Díky partnerské organizaci Diakonie Katastrophenhilfe a filipínské organizaci CDRC (Citizen’s Disaster Response Center) byly vybrané finanční prostředky využity na nákup potravin, přikrývek, matrací, hygienických potřeb a plastových fólií chránících před nepřízní počasí.

Jednou ze zasažených obyvatelek ostrova Samar, kde ke zmírnění následků přispěla i sbírka Diakonie ČCE – HRP, je Evangeline. Evangeline žije se svým mužem a se čtyřmi malými dětmi (dvě děvčata a dva chlapci) ve věku do osmi let v otevřené chatrči, kterou tvoří dvě stěny z tkaných rohoží, dřevěná podlaha a střecha z plastové fólie a palmových listů. Chatrč stojí asi 50 metrů od moře, na stejném místě, kde žila rodina předtím. Evangelinin manžel pracoval na pronajatém poli a ze sklizně dostával část úrody. Pole zničila bouře a přílivová vlna, zničený je také rybářský člun, který si občas půjčoval. To znamená, že nemají žádný majetek, žádný příjem a ani možnost, jak si vydělat nějaké peníze. Tajfun a následná přílivová vlna odplavila jejich domek a všechen jejich skromný majetek (oblečení, nářadí i kuchyňské potřeby).

Evangelinina rodina přežila v jeskyni, pár minut od vesnice, ve které se tísnila s více než 100 dalšími lidmi. Jeskyně leží na mírně vyvýšeném kopci. Odsud viděli bouři i vlnu, která zničila jejich vesnici. Pozůstatky domů byly smeteny a utopilo se mnoho domácích zvířat. Většina vesničanů přežila právě v této jeskyni, kde museli přečkat dva dny. Nejhorší byl strach a hluk, který tajfun provázel a z kterého bolely uši.

Budoucnost Evangelininy vesnice není zatím příliš radostná, v nejbližších letech totiž nebude možné provozovat tradiční zemědělství. V oblasti se pěstovali hlavně palmy na kokosový olej. Většina kokosových palem je teď polámaná nebo je jejich koruna zbavená listů, tzn. že kmeny stromů sice stojí, ale jsou jako „živé mrtvoly“, jak trefně poznamenal jeden místní zemědělec. Asi sedm let totiž trvá, než nově vysázené palmy ponesou poprvé ovoce.

Partnerské organizace Diakonie ČCE – HRP plánují v zemi zůstat a pomáhat i v dalších letech. Půjde zejména o konstrukci stabilnějších domků, podporu nových zemědělských aktivit a distribuci vybavených rybářských člunů s malým motorem, který umožní místním rodinám lepší přístup ke zdrojům obživy. A jaké sny má Evangeline? „Sním taky o tom, že jednou budeme mít bezpečnější, stabilnější domek a že můj muž bude mít trvalou práci, ze které bychom mohli žít.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz