Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MDŽ v nočních klubech. Ke kondomům a testům si pracovnice R-R přibalí karafiáty

6. 3. 2014 - PRAHA [Econnect/ROZKOŠ bez RIZIKA]

„Podle našich odhadů se v České republice živí sexbyznysem deset až patnáct tisíc žen. Některé ženy si touto prací jen přivydělávají pro jiné tvoří hlavní zdroj příjmu. Naši pomoc vyhledá ročně asi tři tisíce z nich,“ uvádí výkonná ředitelka R-R Lucie Šídová.

Ženy pracující v nočních podnicích, na privátech nebo i na ulici se mohou setkat s řadu problémů, jedním z nich je i násilí. „Vytvořili jsme typologii násilí na sexuálních pracovnicích podle pachatele, do které spadá násilí ze strany zákazníků, manažerů a personálu podniků, ale také kolegyň nebo partnerů. Podle našich poznatků má s nějakou z těchto forem násilí osobní zkušenost až polovina žen ze sexbyznysu,“ upozorňuje Šídová.

Méně viditelné je stigma a odcizení od společnosti, které si sexuální pracovnice někdy nesou i dlouho poté, co si najdou jinou práci. „Sexuální pracovnice se třeba často obávají, že je na ulici nebo v zaměstnání rozpoznají jejich bývalí zákazníci. Kvůli stigmatu se v případech napadení bojí obrátit o pomoc na policii apod. Ženám, které mají jakékoliv problémy, nebo obavy ze zvládnutí přechodu k jiné práci nabízíme pomoc ve formě terapií. Zájem o tuto služby se v posledních době zvyšuje. Sezení poskytujeme zdarma v našich centrech v Praze, Brně a Českých Budějovicích a může být i zcela anonymní, takže nám nemusí uvádět ani své pravé jméno,“ doplňuje výkonná ředitelka a terapeutka R-R Lucie Šídová.

Situaci sexuálních pracovnic by mohl zlepšit zákon o legalizaci prostituce. Návrh, města Prahy, o kterém mají v blízké době hlasovat poslanci a poslankyně, má ale příliš restriktivní podobu a nadělal by podle R-R více škody než užitku. „Zákon jsme připomínkovali a přesto v něm zůstala řada problematických bodů, jako je vznik registru sexuálních pracovnic, vysoké pokuty, povinné lékařské prohlídky, nerespektování zájmů osob, které se prostitucí živí apod. Ve svém důsledky by přijetí zákona vedlo k přesunu velké části sex. pracovnic a pracovníků do ilegální sféry a zhoršení jejich situace,“ konkretizuje problematické části pražského návrhu zákona k regulaci prostituce Lucie Šídová z R-R.

Kontakty na terénní týmy R-R, které se akce účastní:
čtvrtek 6. 3.
• Jihlava: Jana Lukeš; tel: 777 180 209; od 19. hod. návštěva nočních klubů a privátních podniků v Humpolci a Havlíčkově Brodu.
• Teplicko a Ústecko: Michaela Vančurová; tel: 777 180 266, od 20. hod. návštěva nočních klubů v Dubí.

pátek 7. 3.
• Brno: Tereza Musilová, tel: 722 938 044, od 21 hod. návštěva klubů v Brně.
• České Budějovice: Zuzana Kafková, tel: 777 180 188; od 20. hod. terénní výjezd do klubů v Táboře.
• Hradecko: Veronika Berková; tel: 777 180 006, od 21. hod. návštěva nočního podniku v Trutnově.
• Liberec: Pavla Procházková; tel: 777 180 357; od 21. hod. návštěva nočních klubů v Jablonci nad Nisou a Liberci
• Praha: Jana Poláková; tel: 777 180 140; od 20. hod. návštěva klubu v Praze.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje už více než dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby.

V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz